Slovenija
25 ogledov

Podrli smo svetovni rekord

največja čokolada
1/9
Anže Petkovšek
Za vas smo zbrali utrinke z merjenja največje čokolade na svetu.

S postavitvijo največje čokolade na svetu se je danes v Radovljici začel tridnevni 5. Festival čokolade, ki bo v mesto znova privabil na tisoče obiskovalcev. Prvi je več kot 142 kvadratnih metrov veliko čokolado poskusil predsednik vlade Miro Cerar, da bo rekord zapisan v Guinnessovo knjigo, pa bodo obiskovalci morali pojesti vseh 28.000 koščkov. 

Tono in pol težko mlečno čokolado velikanko je pripravila čokoladnica Cukrček, v kateri so za njeno pripravo porabili 300 delovnih ur. Želeli so precej preseči prejšnji svetovni rekord, ki je bil postavljen aprila lani na Hrvaškem, kjer je bila v Guinnessovo knjigo rekordov vpisana 102,43 kvadratnega metra velika čokolada.

Le če bo vsa čokolada pojedena

Uradno meritev čokolade je v Radovljico prišel opravit predstavnik Guinnessove knjige rekordov Glenn Pollard, ki je oznanil, da nova največja čokolada na svetu meri 142,32 kvadratnih metrov. Tako kot za vse rekorde, povezane z velikostjo hrane, pa bo rekord potrjen, če bo vsa čokolada pojedena.

Prvi košček je pripadel predsedniku vlade, ki je danes priznal, da ima zelo rad čokolado in tudi ostale sladkarije. Nad čokolado rekorderko je bil navdušen tako po okusu kot po njeni površini. Čokoladnici Cukrček je čestital za fantastičen dosežek, Radovljici pa se je zahvalil za pripravo festivala čokolade, ki je odličen primer tega, kar slovenski turizem potrebuje.

"To je najboljši možen lokalni prispevek k razvoju našega turizma," je izpostavil in spomnil, da je bilo lansko leto za slovenski turizem rekordno. Upa, da bo tako tudi v prihodnje, zato bo vlada letos podvojila sredstva, ki jih namenja slovenskemu turizmu.

Lani 50.000 ljudi

Festival čokolade vsako leto organizira Turizem Radovljica. "Vesela sem, da je festival možen kljub naši mali ekipi," je v uvodu v tridnevno dogajanje izpostavila direktorica omenjenega zavoda Nataša Mikelj in poudarila, da je danes Radovljica čokoladna prestolnica sveta.

Lani se je v treh dneh festivala udeležilo okoli 50.000 ljudi. Letos je veliko ljubiteljev čokolade v Radovljico prišlo že prvi dan. Mikljeva pa si želi predvsem, da bi v prostorsko razširjenem in vsebinsko obogatenem festivalu obiskovalci lahko čim bolj uživali in iz Radovljice odhajali zadovoljni.

Obiskovalci bodo lahko poskusili številne čokoladne okuse, ki jih bo za degustacijske kupone ponudilo okoli 50 čokoladnic. Poleg tega si bodo lahko v tovarni čokolade ogledali proizvodni proces izdelave čokolade.

Letošnja novost bo tudi tekmovanje za najboljši čokoladni okus po izboru strokovne žirije, ki jo sestavljajo Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Karim Merdjadi. Sodeluje devet čokoladnic z novimi, inovativnimi čokoladnimi okusi in izdelki.

Na ogled je Gorenjkina pravljična hišica iz 200 kilogramov čokolade. Obiskovalci se bodo lahko na primer preizkusili v izdelovanju čokoladnega mila in čokoladnih piškotov za hišne ljubljenčke. Organizatorji pa obljubljajo še številna druga aktivna doživetja za vse generacije, ki bodo kot protiutež čokoladi sprostila telo in razmigala otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.