Slovenija
56366 ogledov

Podrobnejša napoved Arsa: Tako verjeten je sneg po nižinah!

sneg Saša Despot

"V visokogorju bo zagotovo ta konec tedna snežilo, v nižinah pa je sneženje še vedno negotovo," na Facebooku pišejo pri Agenciji za okolje in objavljajo podrobnosti o tem, kako verjetno je, da do sneženja pride tudi v nižinag.

"Da lahko bolje predvidimo verjetnost določenega vremenskega pojava, si pomagamo z ansambelskimi napovedmi. To pomeni, da meteorološke modele zaženemo večkrat, vsakič z rahlo spremenjenim začetnim stanjem, ter na ta način simuliramo naravno spremenljivost vremena," razlagajo pri Arsu. "Tako dobimo nabor možnih razvojev vremena. V nekaterih napovedih se določen proces pojavi, v drugih ne, ali pa proces poteka drugače. Načeloma velja, da več kot dobimo podobnih napovedi, večja je verjetnost da se bo napoved udejanila. Hkrati pa tudi velja, da je vsaka od napovedi enako verjetna."

Sneg Slovenija Jutri pod lediščem, kdaj lahko pričakujemo še sneg?

Dodajajo, da če uporabimo primer padavin konec tedna, ki je pred nami, nam nekateri modelski zagoni pokažejo sneg do nižin, nekateri le v visokogorju, nekateri pa celo samo dež. "Na vreme pri nas bo namreč vplival ciklon v Sredozemlju, njegova pot mimo nas pa je še malo negotova," pišejo pri Arsu. 

Za prihajajoči konec tedna skoraj vsi modelski zagoni vsebujejo padavine. "Tako lahko rečemo, da je verjetnost za padavine zelo visoka. Snežne padavine po nižinah vsebuje le nekaj članov našega modelskega ansambla, zato lahko rečemo, da sicer obstaja možnost, da bo snežilo tudi po nižinah, a verjetnost za to je precej manjša," napovedujejo pri Arsu. "Nasprotno pa večina članov modelskega ansambla napoveduje sneg v višjeležečih krajih."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.