Slovenija
23378 ogledov

Podrobnejša napoved: Kdaj in kje lahko pričakujete sneg?

Sneg
V naslednjih dneh nas čaka zelo pestro vremensko dogajanje.

"V naslednjih dneh bomo zamenjali kar nekaj tipov zimskega vremena," je na Valu 202 zjutraj povedala dežurna meteorologinja Katja Kozjek. "Danes začenjamo z mrzlim jutrom, temperature so se marsikje po državi spustile krepko pod ledišče (Brnik -7, Rateče -9 in Letališče Portorož 0 stopinj Celzija). Nad nami je zelo suha zračna masa in le izjemoma nekaj megle. Pred nami je lep jasen dan brez oblačka. Burja bo čez dan slabela, bo pa kar hladno, do 3, 4 stopinje Celzija po notranjosti, na Primorskem melo več."

Jutri nas po napovedih meteorologinje čaka podobno hladno jutro kot danes, čez dan se bo pooblačilo in popoldan so že možne prve rahle padavine v obliki sneženja. "Ker bo kar hladen zrak nad nami, bodo temperature primerne za rahlo sneženje," razlaga Kozjekova. "Količine padavin jutri še ne bodo velike, bo pa zaradi naletavanja snega pravo zimsko vzdušje."

V petek previdno na cestah

Sneženje | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek nas čaka precej dinamično vremensko dogajanje. "Kot sedaj kaže, se bodo padavine začele pojavljati dopoldne na zahodu in se bodo potem širile v notranjost," napoveduje Kozjekova. "Na Primorskem bo večinoma deževalo, v notranjosti pa bo šlo, kot kaže, sprva v sneg, sredi dneva popoldne lahko malo v dež, potem pa proti koncu padavin znova v sneg."

Za natančnejšo napoved bo potrebno še počakati. "Agregatna stanja se spreminjajo iz izračuna v izračun," pravi Kozjekova. "Vse podrobnosti bodo znane jutri in v petek zjutraj. Lahko pa dodam, da na poti v službo še ne bo problemov, čez dan pa pozornost ne bo odveč."

Za vikend več sonca in topleje

Za vikend bo vreme spet boljumirjeno. "Tudi nekaj sonca bo, postopno bo topleje," napoveduje meteorologinja. "Če se bo kaj snega nabralo v petek, ta ne bo trajal."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Ob koncu tedna se bo k nam širilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo na našem območju predvidoma vztrajalo do konca obdobja. "Od ponedeljka naprej bo k nam v spodnjih plasteh ozračja od jugozahoda pritekal toplejši in vlažen sredozemski zrak," napovedujejo pri Agenciji za okolje. 

V soboto in nedeljo bo precej jasno z jutranjo in dopoldansko meglo po nižinah. "V prvi polovici prihodnjega tedna bo prevladovalo oblačno in toplejše vreme," še pišejo pri Arsu. "Predvsem v zahodnih krajih bo občasno lahko rosilo ali rahlo deževalo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar krojac
    krojac 17:36 11.december 2019.

    I.H si tak vremenar kot si novinar,za nobeno rabo.

  • mucek4 08:55 11.december 2019.

    Kakšen sneg? Mal vzorčka bo, pa srečanje ljubiteljev letnih gum na vrhniškem klancu. ToJto