Slovenija
4453 ogledov

Podrobnejša vremenska napoved Arsa pred prazniki

Mrzlo zimsko jutro
Silvestrska noč bo suha in vetrovna.

Agencija za okolje je na svoji Facebook strani objavila podrobnejšo vremensko napoved do konca letošnjega leta.

"Tudi v zadnjih dneh leta 2018 bomo pod vplivom visokega zračnega tlaka, v višinah pa nas bodo v severnem zračnem toku občasno oplazile vremenske motnje," pišejo pri Agenciji za okolje. "Te nam bodo prinesle le oblačnost v srednjem in zgornjem sloju ozračja. Padavine bodo, kakor v preteklih dneh, ostale večinoma na severni strani Alp, vzhodneje in južneje."

Temperaturni obrat

Pojasnujejo, da smo pod vplivom temperaturnega obrata. "V višinah je zaradi vpliva anticiklona (spuščanje zraka) suho in razmeroma toplo. Na 1100 m je bilo zjutraj 8 stopinj Celzija, pri tleh pa je bila temperatura zaradi nočnega ohlajanja nekaj stopinj pod lediščem. Izrazit temperaturni obrat pričakujemo tudi v soboto," opisujejo pri Arsu. "Pri tleh se bo ozračje zaradi razjasnitve še nekoliko bolj ohladilo. Po nekaterih nižinah v notranjosti države bo nastala plitva plast megle, ki bo segala le 100 ali 200 metov visoko. Čez dan se bo jezero hladnega zraka deloma razkrojilo. Najnižje dnevne temperature pričakujemo prav na dnu kotlin in dolin. V višjih legah in na Primorskem, kjer bo zaradi obrata vetra ponovno več jasnine, pa se bo segrelo med 6 do 11 stopinj Celzija."

V nedeljo severni veter

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo bo vreme pri nas krojil severni veter. "Zjutraj bo po nižinah še vztrajala megla, čez dan pa bo zapihal okrepljen severni veter, ki bo spihal hladen zrak iz nižin," pišejo pri Arsu. "Pričakujemo hitro otoplitev. Popoldne bodo temperature v večjem delu Slovenije 10 °C in več. Temperaturni skok po hladnem jutru bo marsikje večji od 15 stopinj Celzija. Zaradi bližine hladne fronte bo v višinah prehodno več oblačnosti, na severovzhodu pa lahko pade kakšna kaplja dežja."

Začetek tedna manjša ohladitev

Tudi ponedeljek bo pod vplivom severnih vetrov, ki nam bodo prinesli nekoliko hladnejšo zračno maso. "Dnevna temperatura bo po nižinah okoli 5 stopinj Celzija," napovedujejo pri Arsu. "Zaenkrat je še negotovo, koliko oblačnosti bo na nebu. Vsekakor pa bo šlo za večinoma srednjo in visoko oblačnost, ki bo deloma prepuščala sončne žarke."

Suha in vetrovna silvestrska noč

Silvesterska noč bo suha in zlasti na severu lahko tudi vetrovna. "Oblačnost se bo počasi umikala," še pišejo pri Arsu. "Zaenkrat megle, ki bi zmanjšala vidljivost, po nižinah ne pričakujemo. Temperatura pa bo sredi noči večinoma med -2 in 4 stopinj Celzija."

Sneg v Alpah, Karpatih in na Balkanu

Tako kot božič bodo tudi zadnji decemberski dnevi pri nas zeleni. "Največ snega bo v naslednjih dneh padlo ponekod v Alpah (tudi več kakor pol metra ), v Krpatih in na Balkanu," napovedujejo pri Arsu. "Večina sosednjih pokrajin bo ostala brez snežne odeje."

Snežna odeja 1. januarja 2019 | Avtor: Arso Arso

Slana Nova napoved Slovenija Snega ne bo, zato pa ta preobrat

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.