Slovenija
12183 ogledov

Podrobnosti vročine, ki je pred nami

Vreme: Vročina iznad Afrike nad Sredozemlje in Balkan. Tudi k nam? Profimedia
Že jutri bo šlo ponekod preko 25 stopinj Celzija.

Kot poroča portal Ciklon.si / Srednjeročna napoved je oslabljena hladna fronta z repom oplazila Slovenijo. Dodajajo, da bo ob jutrih dokaj sveže tudi v prihodnjih dneh: "V primerjavi z današnjim dnem bo jutri in v torek okoli 6 do 7 stopinj hladneje, v notranjosti bo le malo nad 10 stopinj Celzija." 

Temperature čez dan bodo jutri še malo nad 20 stopinj Celzija, nad Primorskem bo že jutri okoli 25 stopinj. "Nato pa bodo temperature iz dneva v dan postopoma višje," dodajajo na omenjenem portalu in še, da dolgotrajne vročine sicer ni pričakovati. 

Kaj predstavlja vročinski val

Pri Ciklon.si / Srednjeročna napoved pojasnjujejo tudi definicijo vročinskega vala, ki je pri nas od leta 2019 nekoliko drugačna in temelji na dnevni povprečni temperaturi: "Ta mora vsaj tri dni zaporedoma presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje." 

Vrednosti so sledeče: celinsko podnebje (osrednja, JV in SV Slovenija) – temperaturno povprečje mora biti večje od 24 stopinj Celzija; zmerno podnebje hribovitega sveta (Gorenjska, Notranjska in dvignjen svet Štajerske in Dolenjske) – temperaturno povprečje mora biti višje od 22 stopinj Celzija; omiljeno sredozemsko podnebje (Primorska) – povprečje je višje od 26 stopinj Celzija. 

Povprečno temperaturo pa dobivamo po enačbi: T7h + T14h + 2*T21h)/4, kjer so vrednosti v enačbi izmerjene temperature ob 7., 14. in 21. uri po lokalnem času.

Najbolj vroče bo v petek in soboto

Možnosti za prvi vročinski val v letošnjem letu so velike, večinoma sončno bo, možnosti za krajevne nevihte so majhne, napovedujejo pri Ciklon.si. 

Najbolj vroče vreme pričakujejo v petek in soboto, ko bo zapihal jugozahodni veter, ponekod bi lahko imeli blizu 35 stopinj. V nedeljo naj bi bilo spet bolj spremenljivo vreme s krajevnimi padavinami, vročina bo popustila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Ronald_Redding 11:31 14.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦