Slovenija
30 ogledov

Podržavljanje podjetij

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Odzivi. Praksa ministrstva za gospodarstvo je nevaren precedens za vsa državna podjetja.

Poznavalci obsojajo prakso ministrstva za gospodarstvo. Včeraj smo poročali, da imajo na ministrstvu že pripravljeno pogodbo, po kateri bi Gen energija s sto milijoni evrov dokapitalizirala Termoelektrarno Šoštanj (Teš). Direktor Gen energije Martin Novšak, ki je predviden kot eden od podpisnikov, pa je povedal, da pogodbe sploh še ni videl.

Sto milijonov v zadnji minuti Rešitev. Včeraj smo razkrili, da so na ministrstvu za gospodarstvo pripravili načrt za rešitev naložbe v šesti blok. Termoelektrarni Šoštanj naj bi sto milijonov evrov nakazala Gen energija, ki je lastnica polovice nuklearke. V zameno bi dobila tretjinski delež Teša. Če in ko se bo gradil novi blok, pa bi lahko od HSE (lastnik Teša) zahtevali, naj da podoben prispevek. Če ga ne bi, bi lahko Gen energija izstopila iz Teša. Na ministrstvu imajo že pripravljeno pogodbo, sklep vlade in nov statut Teša.

"Nevarno podržavljenje"
"Če dogovora med direktoratom za energijo in Gen energijo ni bilo, je to de facto podržavljenje podjetja. To pa je problematična slaba praksa, ki se lahko ponovi v vseh podjetjih v državni lasti, v telekomunikacijah, v bankah. To pa me kot državljana skrbi. To je etatizacija, v kateri ni prostora za podjetniškega duha," opozarja Vlado Dimovski, nekdanji minister in svetovalec premierja Boruta Pahorja za energetiko.

Šaleški lobi v akciji
Dimovski, ki je pred kratkim ustanovil stranko Slovenska unija, dodaja, da poteza "ni nepričakovana glede na to, da je celotno energetiko prevzel šaleški lobi. Težnja po združevanju denarja me ne čudi, lahko pa bi bili bolj sofisticirani."

Mešanje pristojnosti
"Ta praksa kaže na mešanje pristojnosti in slabo korporacijsko prakso," je prepričan pravnik Borut Bratina. "Pogodbo bi morala pripraviti uprava. Družbeniki lahko v družbi z omejeno odgovornostjo sicer sprejmejo sklep, ki je navodilo upravi, toda za izvedbo in pripravo dokumentov je odgovorna uprava. Če se ne strinja z lastniki, pa jo lahko ti prek predstavnikov v nadzornem svetu zamenjajo," še opozarja Bratina.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.