Slovenija
58 ogledov

Podžupani v nemilosti

Marko Zidanšek (v sredini) je bil in je tudi vnovič kandidat za enega od treh ce Žurnal24 main
Imenovanja. Celjski župan z imenovanjem še čaka. Velenjski se bo moral enemu od treh že imenovanih odpovedati.

“Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIPK) županu Mestne občine Celje (MOC) Bojanu Šrotu preprečuje, da bi imenoval podžupane, ki smo hkrati direktorji javnih zavodov. Lahko pa začasno, ker smo zahtevali ustavno presojo ZIPK, imenuje pooblaščence,” nam je povedal kandidat za zasedbo enega od treh podžupanskih stolčkov Marko Zidanšek, dosedanji podžupan in direktor Simbia, ki je v lasti MOC. 

Tudi drugi dosedanji podžupan Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, še čaka na vnovično podžupansko mesto, medtem ko se za tretjega podžupana prvič poteguje Janko Požežnik, direktor Poklicne gasilske enote Celje. Vsi omenjeni so torej direktorji zavodov v lasti MOC in podžupanske funkcije glede na ZIPK ne bi smeli opravljati. 

V Velenju obšli zakon
Velenjski župan Bojan Kontič pa je na prvi konstitutivni seji poleg Srečka Meha in Srečka Korošca, ki nista na čelu javnih zavodov, za podžupana že imenoval tudi Jožeta Kavtičnika, ki je ravnatelj Osnovne šole Nazarje. “Mi smo na urad za preprečevanje korupcije (UPK) naslovili vprašanje, ali je to sporno, a na odgovor še čakamo,” je povedala direktorica občinske uprave Mestne občine Velenje (MOV) Andreja Katič. Kot je pojasnila Barbara Fürst iz službe za odnose z javnostmi UPK, pa je ZIPK jasen in podžupani, poklicni ali nepoklicni, med drugim ne bi smeli opravljati dejavnosti upravljanja v javnih zavodih. “Če je Kavtičnik sprejel funkcijo podžupana, je dolžan v 30 dneh po imenovanju prenehati opravljati funkcijo ravnatelja,” je pojasnila Fürstova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.