Slovenija
26 ogledov

Poenostavljen vpis v zemljiško knjigo

Stanovanjski problem lahko v času negotovosti trga začasno rešite z najemom stan Žurnal24 main
Paket zakonov, ki ga je na četrtkovi seji sprejela vlada, bo poenostavil vpis v zemljiško knjigo in razbremenil delo sodišč.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je dejal, da bodo predlagane rešitve prispevale k večji racionalnosti in boljšemu povezovanju evidenc, saj naj bi se te povezale s projektom VEM (vse na enem mestu).

Paket zakonov sestavljajo predlogi novele zakona o zemljiški knjigi, novele zakona o geodetski dejavnosti, novele zakona o notariatu ter zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi.

 

Paketna obravnava zakonov

Paketna obravnava zakonov  po Pogorelčevem mnenju prinaša preglednost in celovitost.

Vpis v zemljiško knjigo bo mogoč kjerkoli v državi, ne glede na lokacijo nepremičnine, kar bo razbremenilo sodišča in omogočilo popolno ažuriranje zemljiške knjige v nekaj letih. Državljani bodo tako lahko na katerikoli geodetski upravi zahtevali uvedbo geodetskih postopkov in podatke o njih.

Ureditev področja etažne lastnine
Zakon, ki bo urejal etažno lastnino, bo uredil probleme, ki se pojavljajo na tem področju. Problem predstavljajo spori glede funkcionalnih zemljišč k objektom. Zakon naj bi zaščitil kupce, ki nakupujejo na podlagi raznih verižnih pogodb. Postopek vzpostavitve etažne lastnine naj bi bil učinkovit in ekonomičen, predvsem pa naj ne bi ustvaril dodatnih administrativnih ovir.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.