Slovenija
19 ogledov

"Pogajajte se pošteno"

rožnik proslava prvi maj janković
1/14
Anže Petkovšek
Jaz, ki sem proti stavkam, sem za dialog, je dejal Janković na prireditvi ob 1. maju na ljubljanskem Rožniku. Vladne varčevalne ukrepe je označil za uničevanje, kar pa predsednik SLS Žerjav zanika.

Na slovesnosti v počastitev mednarodnega praznika dela ter spomina na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici nad Šentjernejem je okrog pet tisoč udeležencev nagovoril predsednik Danilo Türk. Dotaknil se je tudi aktualnih pogajanj med vlado in sindikati ter pogajalce pozval, naj se pogajajo pošteno, v dobri veri in z občutkom za skupen sporazum.

Žerjav: Vladni ukrepi niso uničevanje

Predsednik SLS Radovan Žerjav ob današnjem prazniku dela opozarja na pomen medsebojne solidarnosti, vrednote, ki jih po njegovih besedah praznik še posebej izpostavlja. Žerjav poudarja, da moramo vsi skupaj to medsebojno solidarnost izkazati tudi v času gospodarske krize.

Po njegovem mnenju je zmotno misliti, da gre pri vladnem predlogu varčevanja za "uničevanje", saj je ravno "dosedanje neukrepanje, pretirano zadolževanje in brezglavo trošenje javnih financ privedlo skoraj do uničenja stabilnosti slovenskih javnih financ".

Kot opozarja Žerjav, so delo, pravica do dela in pravica do plačila za opravljeno delo, ki omogoča dostojno življenje, le nekatere izmed pravic, ki jih postavljajo v središče tudi skozi prve vladne predloge ukrepov, katerih cilj je razbremeniti stroške dela za podjetja ravno zato, da se ohrani čim več delovnih mest ter spodbudi odpiranja novih.

"Podjetje videli le, ko so se peljali mimo"

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob 1. maju – prazniku dela – udeležencem prireditve na ljubljanskem Rožniku dejal, da "se nas je letos tu zbralo največ" in da je delo treba zagotoviti vsakemu.

"Danes sem prišel s kapo svobodnih sindikatov. Jaz, ki sem proti stavkam. A sem za dialog," je dejal in dodal, da so sindikati decembra s predstavniki šestih parlamentarnih strank podpisali dogovor in nato dobili vlado, ki tega ne upošteva.

"Gre za uničevanje"

"Danes ne bom kritiziral vladnih varčevalnih ukrepov. Ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje. Danes me poskušajo iz vlade mnogi učiti o gospodarstvu, a so videli podjetje le, ko so se peljali mimo."

Ob tem se je vprašal, ali so javni delavci, ki delo opravljajo dobro, nepotreben strošek? "Naš predvolilni program je predvideval znižanje primanjkljaja za 800 milijonov na neboleč način. Da se masa plač zniža za dva odstotka. Zakaj to ni več dobro?" je zanimalo Jankovića in ob tem dodal, da "smo pred volitvami govorili o velikih državnih delih. Za 11 milijard jih je. Vlada pa predlaga, da bodo državne naložbe padle. Naša naloga je skrb za Primorje."

"Če nisem dober, potem me zamenjajte. To velja za vsakogar," pravi ljubljanski župan in dodaja: "Smo pripravljeni spoštovati sočloveka? Človek, ki nima dela, izgubi samospoštovanje. Vidimo se 9. maja. Praznik Ljubljane, mesta heroja!"

Komentarjev 38
  • Kevin Kiret 13:36 05.maj 2012.

    To si slišal od drugih kajne?Lahko bi se vsaj sam malo poznam ne pa da poslušaš neumnosit...

  • Kevin Kiret 13:35 05.maj 2012.

    Seveda da je in to daleč pred p... Jašno

  • privat 06:21 02.maj 2012.

    zoki ni noben kralj...