Slovenija
26 ogledov

Pogajanja o novi vladi se nadaljujejo

Izvolitev Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Štiri najverjetnejše koalicijske partnerice PS, SD, DL in Desus naj bi, potem ko naj bi v sredo že uskladile osnutek koalicijske pogodbe, danes nadaljevale pogajanja o novi sestavi vlade.

Stranke PS, SD, DL in Desus so v preteklih dneh opravile vsebinski del pogajanj, v sredo pozno popoldne pa naj bi prvaki strank – z izjemo predsednika Desusa Karla Erjavca, ki ga je neuradno nadomeščal vodja strankine poslanske skupine Franc Jurša – stran od oči novinarjev usklajevali zadnje podrobnosti koalicijske pogodbe.

Danes naj bi stranke na pogajanjih zaprle še vsa morebitna odprta vprašanja in do petka koalicijsko pogodbo tudi parafirale. Z dogovorom se namreč mudi, saj bodo konec tega in v začetku naslednjega tedna o koalicijski pogodbi odločali organi vseh štirih strank. V SD bodo to storili v soboto, v Desusu in DL v torek, v PS pa predvidoma sredi prihodnjega tedna.

Po neuradnih informacijah so v osnutku koalicijske pogodbe med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Po poročanju Dela naj bi za konsolidacijo javnih financ in zniževanje primanjkljaja nova koalicija kot "zadnji ukrep" navedla dvig DDV in znižanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov.

Partnerice morebitne prihodnje koalicije čaka še razdelitev ministrskih mest, čeprav naj bi se neuradno že dogovorile, da bo PS pripadlo pet resorjev, SD in DL po trije resorji, Desusu pa dva.

Komentarjev 11
  • Scott 21:51 07.marec 2013.

    Mandatarka je v treh letih že v tretji stranki,Erjavec v četrti, Virant v drugi...

  • Scott 21:35 07.marec 2013.

    geco; poliži jo bratuškovi, če ti bo črnogorec(njezin trenutni partner) cvijetičanin dovolil.?Bolnik!

  • gec 18:16 07.marec 2013.

    mirko,pofafaj ga janši,bolnik