Slovenija
101 ogledov

“Poginili bodo vsi”

Zaradi visoke vročine je prišlo do množičnega pogina rib v Perniškem jezeru. (Sl Žurnal24 main
Nepojasnjeno. Ne le 150, poginilo naj bi že 800 krapov istega izvora v štirih ribnikih oziroma jezerih.
Še enkrat toliko?

Marec 2009. V ribniku Draga se je pojavila plesen, zaradi česar naj bi bili po naših informacijah bolni vsi krapi, ki jih je RD Barje oktobra vložila v ribnike in jezera. Izračun. Če je bila povprečna teža ribe ob nakupu dva kilograma in je res poginilo že 800 krapov, naj bi podobna usoda čakala še enkrat toliko krapov. Druge vrste rib so proti okužbi odporne.

Ne poginjajo le krapi v tivolskem ribniku, ampak tudi v strahomerskem in rakitenskem ribniku ter Podpeškem jezeru; do zdaj jih je vsega skupaj poginilo že več kot 800,” nas je opozoril poznavalec, ki ne želi biti imenovan.

Prejšnji teden smo pisali o poginu 150 krapov v ribniku Tivoli, ki jih je Ribiška družina (RD) Barje kupila pri Lovski družini (LD) Ig in so bili vzgojeni v ribniku Draga. V tem ribniku je bila marca lani krapova plesen, pojasnjuje sogovornik, zaradi česar so krape preselili v drugo jezero, ribnik pa razkužili z apnom.

Verjetno so krape v ribnik vrnili prezgodaj, zato so bolni,” meni. Po njegovih informacijah naj bi RD Barje jeseni od LD Ig kupila blizu štiri tone rib, od tega večino krapov (3,3 tone ali še več). “To bo vse poginilo,” napoveduje in dodaja, da so lovci krape prodali v dobri veri, da so pozdravljeni – da so bolni, naj bi zagotovo vedeli. V LD Ig zadeve niso komentirali in so nas usmerili na skrbnika ribnika Draga Martina Gradišarja, ki pa nam ga na telefon ni uspelo dobiti.

Poravnava škode
V RD Barje so potrdili, da od jeseni poginjajo tudi krapi v strahomerskem in rakitenskem ribniku ter Podpeškem jezeru, a kot pravijo, v manjšem številu kot v ribniku Tivoli. “Izvidi žal niso pokazali, zakaj točno so krapi poginili,” pravi Igor Miličić iz RD Barje. “O bolezni, tako imenovani koi herpes virozi, zato ne moremo reči nič.”

Na vprašanje, kakšno škodo imajo zaradi pogina krapov in ali bodo zoper LD Ig kakorkoli ukrepali, odgovarja, da jo vsekakor imajo: “Z LD Ig se bomo o poravnavi škode dogovorili.” Po naših informacijah naj bi sicer RD Barje za celoten jesenski nakup rib plačala več kot 8.500 evrov.

Rezultati preiskave

3 tone in 300 (ali še več) kilogramov je vseh krapov, ki naj bi se okužili v ribniku Draga.

Nacionalni veterinarski inštitut (NVI), ki je pristojen za zdravstveno varstvo rib, je v poročilu Veterinarski upravi RS (Vurs) navedel, da so bile vse preiskave vzorcev poginulih krapov (patoanatomske, bakteriološke, parazitološke in virološke) negativne.

Opravili so tudi meritve določenih parametrov vode (temperatura, pH, vsebnost kisika, trdota vode in elektroprevodnost), in vsi rezultati so bili primerni, je povedal Matjaž Emeršič, tiskovni predstavnik Vursa.

Ker niso postavili suma na katero od bolezni, za katere je obvezno zatiranje po zakonu, dodatni ukrepi, kot sta zapora ribnikov ali prepoved ribolova, niso bili odrejeni,” je dejal Emeršič. NVI je RD Barje svetoval poapnitev ribnikov in jezer, kjer je prišlo do pogina, in jo pozval, naj ga ob morebitnih novih poginih ali spremembah zdravstvenega stanja krapov takoj obvesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.