Slovenija
854 ogledov

"Pogojno zadovoljni", a odhodov v tujino ne bodo preprečili

Poliklinika Saša Despot
Poleg šolnikov sta sporazum z vlado parafirala zdravstvena sindikata.

Šolski in dva zdravstvena sindikata so z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

Z dvema stavkovnima skupinama, policisti in koordinacijo stavkovnih odborov skupine 16 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška, dogovora še niso dosegli. Slednji so v torek sporočili, da dopuščajo možnost podpisa sporazuma. S policisti pa se bodo vladni pogajalci znova srečali v četrtek.

Po parafiranju omenjenih sporazumov se je že začel sestanek, na katerega je vladna stran povabila vseh 42 reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju, ne le stavkajoče. Tema je nov dogovor o plačah in drugih prejemkih v javnem sektorju, ki bi nadomestil tistega iz leta 2016. Vanj pa bi vključili rešitve, ki so jih vladni pogajalci v zadnjih tednih dogovorili s posameznimi stavkovnimi skupinami sindikatov in zadevajo vse javne uslužbence.

Učitelj Šolniki Slovenija Plače se bodo dvignile do dvanajst odstotkov

Rešitve so vredne 306 milijonov

Rešitve, ki so na mizi, so vredne okoli 306 milijonov evrov, med drugim gre za splošne dvige plač za od enega do treh plačnih razredov, dvige nekaterih dodatkov ter izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest. Po drugi strani bi ohranili zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december. Ker se morajo nekatere rešitve uveljaviti s spremembo kolektivne pogodbe za javni sektor, pa je zanje treba zagotoviti kvorum, torej podporo ustrezne sindikalne večine.

Slovenija 16.12.2013 medicinsko osebje, medicinska sestra, pacient, bolniska pos | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peter Pogačar se je v imenu vladne pogajalske skupine predstavnikom omenjenih treh sindikatov, s katerimi so parafirali dogovor, zahvalil in poudaril, da gre za zelo pomembne poklicne skupine. "Mislim, da smo v teh pogovorih vzpostavili zaupanje, ki je temelj za dobro sodelovanje tudi v prihodnje," je še dejal. Ob doseženem dogovoru je izrazil zadovoljstvo in upanje, da napovedanih stavk v teh dejavnostih ne bo.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je dejala, da so "pogojno zadovoljni". Zavedajo se, da s tem dogovorom ne rešujejo zadev in ne bodo preprečili odhajanja medicinskih sester iz poklica in v tujino. So pa po njenih besedah storili prvi korak in za svoje člane dosegli vsaj nekaj. Čaka pa jih še veliko dela, je dejala.

Dodatki za posebne pogoje dela

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je spomnil, da so bili zanje velikega pomena dodatki za posebne pogoje dela. V tem delu so se z vlado približali, so se pa tudi na sindikalni strani zavedali, da vseh ciljev naenkrat ne bodo mogli doseči in so zato pristali na takšno povišanje dodatkov, kot je sedaj določeno v sporazumu.

Vukadinovič je dodal, da so imeli precej zahtev članstva po dvigu plač in odpravi nekaterih nesorazmerij. "Kakšna so ta nesorazmerja, ker ta vsak vidi s svojimi očmi, pa bomo lahko ugotovili v naslednjem letu v nekem konstruktivnem in razumnem okolju, ki bo dejansko na podlagi parametrov pokazal, če je treba še kje odpraviti nekatere nepravilnosti," je dejal Vukadinovič in dodal, da je bilo to dejansko tisto, kar bo njihovo članstvo "nekako umirilo". Upa, da ima njihov stavkovni odbor dovolj avtoritete, da bo to predstavil članom, in da stavke dejansko ne bo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 16:05 21.november 2018.

    Kako je to lepo!! Vsi bomo nekaj dobili!! Šolniki bodo dobili višje plače mi,ki pa delamo v gospodarstvu pa višje davke!! Seveda bo 70% delavcev ostalo na zajamčenem dohodku medtem,ko bodo šolniki za oddelanih 80 ur na mesec dobili 2000 ...prikaži več0 evrov!! Ta vlada je prava sramota niti toliko niso sposobni,da bi učiteljem odredili 40 urni delovni teden tako kot ga imajo vsi drugi v javnem sektorju!! Sram me je,ker živim v državi,ki ne ceni delavcev v gospodarstvu saj edino oni zagotavljajo preživetve!!