Slovenija
6946 ogledov

Plače se bodo dvignile do dvanajst odstotkov

Učitelj
Branimir Štrukelj poudarja, da stavka v vrtcih in šolah še ni odpovedana.

"To ne pomeni, da SVIZ podpisuje stavkovni sporazum. To bo storil šele, ko se bo 38.000 članic in članov opredelilo do tega stavkovnega sporazuma," je pred parafiranjem stavkovnega sporazuma napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Če bo članstvo z večino glasov potrdilo ta stavkovni sporazum, bo SVIZ za 5. in 6. december napovedano stavko preložil in jo odpovedal takrat, ko bo vsebina stavkovnega sporazuma prenesena v štiri kolektivne pogodbe (kolektivno pogodbo za javni sektor, vzgojo in izobraževanje, raziskovalno dejavnost ter kulturo). 

"Časa za glasovanje je zelo malo," je poudaril Štrukelj in zaposlene v dejavnosti prosil, da čim prej izpeljejo glasovanje, da bi do srede prihodnji teden imeli rezultate.

Poudaril je tudi, da shod več kot 20 tisoč ljudi na Kongresnem trgu ni bil zaman. Shod se zdaj obrestuje, saj so "dosegli vse zahteve, ki so bile že takrat na mizi". 

stavka SVIZ Slovenija Stavka: Učitelji gredo na ulice!

Povišica tudi za razrednike

Dodal je, da so se z vlado sicer dogovorili, da bodo tisti, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, januarja 2019 dobili za en plačni razred ali štiri odstotke višje plače.

Tisti nad 26. plačnim razredom bi bili upravičeni do dveh plačnih razredov več, a bi se jim drugi v plačo prelil novembra 2019.

Poliklinika Slovenija "Pogojno zadovoljni", a odhodov v tujino ne bodo preprečili

Kdor bi bil upravičen do treh plačnih razredov višje oziroma dvanajstih odstotkov povišice, med njimi so tisti z magisteriji znanosti in doktorati, bi zadnje štiri odstotke dobil izplačane septembra 2020.

Do treh plačnih razredov bi bili upravičeni tudi razredniki. Dogovor namreč oblikovanje novega delovnega mesta učitelj razrednik, ki je za en plačni razred višje glede na učitelja.

stavka SVIZ | Avtor: Anže Petkovšek Stavka sindikata vzgoje in izobraževanja SVIZ pred vlado. Anže Petkovšek

Prav tako so uspeli izpogajati izplačilo razlike med minimalnim regresom do višine 1050 evrov za zaposlene z minimalno plačo, kar znese dobrih 200 evrov in bo izplačano še letos

Uradnik zasluži 500 evrov več kot učitelj

Pri Svizu ves čas poudarjajo, da so plače v vzgoji in izobraževanju v zadnjih letih rasle izrazito počasneje kot v zdravstvu in dejavnosti javne uprave. Poleg tega povprečne plače na delovnih mestih, ki zahtevajo isto stopnjo izobrazbe, niso primerljive.

Delovna mesta, za katera je zahtevana univerzitetna izobrazba, so po besedah Štruklja v vzgoji in izobraževanju v povprečju plačana za približno 500 evrov bruto manj kot v državni upravi.

Primerjava plač na novinarski konferenci Sviza | Avtor: SVIZ SVIZ


Navajajo podatek, da je povprečna bruto plača učitelja z univerzitetno izobrazbo in opravljenim strokovnim izpitom, ki dela v osnovnem in srednjem šolstvu, v letu 2017 znašala 2009 evrov, povprečna bruto plača uradnika z enako izobrazbo pa 2487 evrov, kar je za skoraj 480 evrov več.

Po podatkih statističnega urada je sicer učiteljev vsako leto več. Od leta 2010 do leta 2017 se je njihovo število povečalo za deset odstotkov. V šolskem letu 2017/18 je bilo tako v Sloveniji 11.230 vzgojiteljev, 17.928 osnovnošolskih, 6131 srednješolskih ter 2619 visokošolskih učiteljev.

Dogovor je težak 116 milijonov evrov

Dogovor vladnih pogajalcev s sindikati je za celoten javni sektor težak okoli 300 milijonov evrov, za področje vzgoje in izobraževanja pa okoli 116 milijonov evrov na letni ravni.

Družina Razburjenje Slovenija Vlada Marjana Šarca namerava zarezati v družinske prejemke

Od kje bo vlada ta stredstva zagotovila, še ni jasno, saj vsebina zakona o izvrševanju proračuna, še ni znana. Prejšnji teden je javnost razburila napoved, da namerava vlada Marjana Šarca zarezati v družinske prejemke. 

Med drugim naj bi po prvotnem predlogu ukinili pravico staršev do dodatka za veliko družino ter ukinili izplačevanje otroškega dodatka za sedmi in osmi dohodkovni razred. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • jakec1575 14:41 21.november 2018.

    Drugače je ta graf čista laž. v graf lahko daš čisto vse, kar si lahko zmisliš. povprečna plača inšpektorja s strokovnim izpitom je 1700 bruto recimo, nekoga na trgu med 1400 do 2000 bruto. pri tem Štrukelj ne navede koliko ...prikaži več je učiteljev-svetnikov, da bodo prosperirali zgolj tisti v zadnjih plačnih razredih. kot vedno. na hrbtih zacetnikov si visajo place svetniki in to za konkretne zneske. Isto kot je naredil fides. boril se je za 57 razred. za 2300 zdravnikov-starih prdcev v 55 placnem razredu.

  • alfagirl 14:31 21.november 2018.

    Upokojencem bodo povišali pokojnino za 3 EUR pa se bodo pojavlali prispevki z naslovom Upokojencem se smeji, dobili bodo povišico.

  • Avatar jezeran
    jezeran 14:30 21.november 2018.

    zdaj pa naj še opravičijo svoje plače, pa kaj naučijo in se posvetijo učencem