Slovenija
28 ogledov

"Pogrebna slovesnost"

Žurnal24 main
Financiranje. Akademiki odločno proti novi uredbi, ki gre na vlado še ta mesec. Koper grozi s protestom.

Predlog nove uredbe o financiranju javnih univerz, o kateri smo pisali včeraj, bo še ta mesec obravnavala vlada, so naše navedbe deloma potrdili na ministrstvu za visoko šolstvo. V torek se bo minister Gregor Golobič sestal z rektorji, pogovarjali pa se bodo tudi o pripombah. Včeraj so v Kopru organizirali okroglo mizo z naslovom Ali bomo zaradi Golobiča drugo leto morali plačevati šolnino? Po prejšnji uredbi je bilo 60 odstotkov financiranja odvisnih od financiranja v letu prej, 40 odstotkov pa od števila študentov in diplomantov; po novi uredbi bi bila sredstva zamrznjena na lansko raven. To bi najbolj ogrozilo najmlajšo univerzo, menijo na Primorskem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Dragi Primorci in Primorke, če uredba ostane taka, kot je, vas danes pozdravljam na pogrebni slovesnosti UP. Gre za klasičen primer, kako napisati uredbo, ki ustreza najmočnejšemu igralcu na trgu, v tem primeru Univerzi v Ljubljani. Financiranje univerz temelji na letu 2010; če bi bili zviti in bi se zaprli programi, oddelki ali celo fakultete, je to popolnoma nepovezano s sistemom financiranja, kajti še vedno bi se dobivala enaka sredstva. V uredbi je zakodirana tudi balastna neumnost: če vam nihče ne pade letnika, boste dobili še več sredstev," Rado Pezdir, predavatelj ekonomije na Univerzi na Primorskem

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Imel sem nalogo oceniti, ali bi uredba lahko zdržala ustavno presojo. Potem ko je bila nedavno sprejeta odločba ustavnega sodišča, ki ustanavlja dve novi občini, si ne upam napovedati nobene prihodnje odločitve ustavnega sodišča več. Po mojem mnenju ta uredba ni samo ustavno sporna po vsebini, ampak na določenih točkah predstavlja že protiustaven predlog pravne ureditve. Postaja precej očitno, da bi ta uredba najbolj ustrezala Univerzi v Ljubljani. Ne gre samo za poseg v pravice univerz, ampak tudi za poseg v temeljno človekovo pravico izobraževanja in šolanja," Andraž Teršek, ustavni pravnik, predstojnik Centra za povezano znanost in razvoj v Kopru.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"V primeru fakultet, ki še nimajo napolnjenih vseh letnikov ali v primeru biopsihologije in aplikativne kineziologije, ko gre za zametek nove fakultete, univerza ne dobiva nobenega denarja za študente, ker je bilo doslej financiranje urejeno tako, da je bilo zamaknjeno za eno leto. To pomeni, da biopsihologija in aplikativna kineziologija ne prineseta nič finančnih sredstev, takih programov pa je na UP še nekaj. Primerjava teh dveh uredb nam pove, da jo najslabše odnese UP," Dragan Marušič, dekan Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Univerza na Primorskem (UP).

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Peticija proti uredbi
Splet. Včeraj naj bi začela delovati spletna stran Protiuredbi.si, na kateri se bo podpisovala peticija proti predlogu nove uredbe. Kako bodo na ministrstvu upoštevali peticijo, niso želeli komentirati, dokler ta v resnici ne bo zaključena. Kot pa je napovedal poslanec Luka Juri, naj bi naslednji četrtek odbor za visoko šolstvo državnega zbora sprejel sklep, naj vlada takšne uredbe ne sprejme. Če bo sprejeta, bodo v Kopru morda organizirali celo protest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.