Slovenija
3 ogledov

Pokazala se je neurejenost evidenc

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Združenje ocenjevalskih podjetij pri GZS je Zbornici za poslovanje z nepremičninami danes predstavilo ugotovitve v zvezi s problematiko ocenjevanja nepremičnin.

Združenje ocenjevalskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenija (GZS) je danes predstavilo ugotovitve v zvezi z ocenjevanjem nepremičnin.

Na novinarski konferenci je med drugimi sodeloval Borut Gržinič, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri  GZS. Po njegovih besedah je združenje ugotovilo, da je model množičnega vrednotenja pokazal na številne pomanjkljivosti sistema. "Pokazalo se je, da imamo neurejene lastninske evidence, zemljiški kataster in kataster stavb. Iz teh treh evidenc pa so vzeti podatki, ki so vplivali na končne ocene. Množično vrednotenje bo v veliki meri prispevalo k ureditvi teh evidenc."

Preteklo bo še veliko vode
Sodelujoči na konferenci so omenili tudi problem turističnih krajev, kjer se stalni prebivalci pritožujejo nad določenimi cenami. "To so področja, kjer je težko izvesti množično vrednotenje," se zaveda in dodaja, da bo dogajanje okoli vrednotenja nepremičnin v vsakem primeru trajalo še kar nekaj časa. "Zakon o obdavčitvi je tako ali tako še v fazi sprejemanja, poteči mora tudi rok za pritožbe na sisteme vrednotenja. Vse pripombe bo treba oceniti in vsak individualen podatek bo vplival na končno oceno."

Podaljšali rok
Danes smo sicer poročali še, da so v zvezi z vrednotenjem nepremičnin iz Gursa sporočili, da lahko lastniki nepremičnin prek spleta podajo pripombe do nedelje. Prvotno bi se namreč moral rok za pripombe izteči danes, a je naval na spletno stran onemogočil delovanje. Kot so dejali, lahko posamezniki pripombe na E-obrazcu prinesejo še danes ali pa jih pošljejo po pošti, preko spletne aplikacije pa lahko pripombe posredujejo do nedelje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.