Slovenija
75556 ogledov

Pokazali, kaj je Dončić doniral za poplave

poplave razdejanje po poplavah Radmirje uničena hiša Profimedia Razdejana hiša po poplavah.
Pomoč za prizadeta območja še naprej priteka z vseh strani, postavljajo se že novi mostovi, nadaljuje se čiščenje zalitih domov in površin. Ne le v Sloveniji, tudi v tujini po cerkvah nabirke za prizadete.

Na prizadetih območjih hitijo s čiščenjem po katastrofalnih poplavah, ki so Slovenijo prizadele 3. avgusta.

Tako je v eno od najbolj prizadetih občin Prevalje včeraj dospela zelo dobrodošla pomoč v obliki čistilnih strojev in drugih pripomočkov, ki jih je donirala fundacija slovenskega velezvednika Luke Dončića. 

Na območjih, ki jih je prejšnji konec tedna prizadela katastrofalna ujma, se bosta tudi danes nadaljevala čiščenje domov, cest in infrastrukture ter sanacija nastale škode. Nekatere ceste in mostovi so po državi še vedno zaprti, ponekod imajo težave z vodooskrbo.

Prebivalcem in pristojnim službam bodo tudi danes pomagali številni prostovoljci. V civilni zaščiti ob tem opozarjajo na nujnost organiziranega prihoda na teren in po vnaprejšnjem dogovoru. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo vse prebivalce na prizadetih območjih prosijo, naj z muljem ravnajo na pravilen način, da ne bi prišlo do onesnaženja, ustrezno naj se tudi zaščitijo, mulj pa odložijo na mesta, kjer se zbirajo odpadki.

Spodbudne novice iz Luč

V Lučah so v soboto zvečer rešili težave z vodovodom, zaradi katerega so bila gospodinjstva brez vode za pitje in higienske potrebe. Prebivalci Luč so zdaj ponovno priklopljeni na javni vodovod, je pa iz preventivnih razlogov še vedno v veljavi ukrep glede prekuhavanja vode, je za STA povedal župan Luč Klavdij Strmčnik.

Normalne cestne prevoznosti v občini še ni, prav tako po regionalni cesti še ni mogoče priti od Luč do Ljubnega. Hiše, ki so še nedostopne po cestnih povezavah, pa oskrbujejo s helikopterji. "Trenutno moramo še na tri lokacije dostavljati hrano in gorivo za agregate s helikopterji, in sicer na Konjski vrh, Podvolovljek in v zaselek Krnica," je izpostavil Strmčnik.

Zagotovil je, da imajo elektriko praktično vsa gospodinjstva, niso pa vsa priklopljena na omrežje, temveč se oskrbujejo z agregati.

Posledice poplav in potek obnove prizadetih območij si bo na območju Občine Litija ogledala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Po vseh slovenskih župnijah, ki jim je bila ujma prizanešena, bodo danes po navodilih slovenskih škofov nedeljske nabirke v celoti namenili za pomoč prizadetim. Tudi v goriški nadškofiji v sosednji Italiji bodo po navodilih tamkajšnjega nadškofa nabirko v celoti namenili za poplave. 

Za prizadete pomoč zbirajo tudi evangeličanske cerkvene občine po Sloveniji.

Praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta pa je na Poljskem razglašen za dan solidarnosti s Slovenijo. Pred cerkvami po vsej Poljski bodo organizirali zbiranje sredstev, ki jih bodo prek tamkajšnje Karitas namenili slovenskim žrtvam poplav.

Z RTV Slovenija so sporočili, da so v dobrodelnem dnevu Skupaj za Slovenijo doslej zbrali nekaj več kot 1,22 milijona evrov. Okoli dva milijona evrov pa so zbrale komercialne radijske postaje v akciji Eno srce, ena Slovenija.

Različne dobrodelne prireditve bodo v prihodnjih dneh in tednih organizirali v številnih krajih po Sloveniji.

Na Prevaljah je bilo medtem za danes napovedano odprtje montažnega mostu čez Mežo, a naj bi ga po zadnjih informacijah za promet odprli v ponedeljek dopoldne. Most od petka postavljajo pripadniki Zvezne agencije za tehnično pomoč, ki jih je za odpravo posledic poplav v Slovenijo napotila Nemčija v okviru mehanizma civilne zaščite EU.

Ista ekipa bo postavila še en most čez Mežo pri bencinskem servisu na Prevaljah. Dela na temeljni plošči za ta most že tečejo, v ponedeljek pa bodo most pripeljali iz Nemčije. V ponedeljek bodo stekla tudi dela na vodovodu Prevalje-Mežica, je v soboto za STA dejal prevaljski župan Matic Tasič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • ana77 06:39 14.avgust 2023.

    Neverjetno ,koliko sovraštva in zlobe premoreš norooooooooooooooooo

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 13:28 13.avgust 2023.

    Zakaj vedno karkoli nekdo v tej preljubi Sloveniji naredi,se najde nekdo ,ki mu ni nič prav,večno kritiziranje v nezavest.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:08 13.avgust 2023.

    Vsi zvezdniki imajo dobrodelne fundacije, ki se ukvarjajo s tem...Sicer bi kolikor bi dotični dal, bi bilo premalo in ko bi sam obubožal, bi ga še popljuvali, češ, da ne zna ravnati s premoženjem...Torej hvala Luka, Goran, kolesarji, itd..Ko bi ...prikaži več dali politiki delček tega, bi bilo že preveč pričakovati...A ne Janez, 200 milijonov DEM za orožje?!