Slovenija
145 ogledov

Poklicna bolezen, kaj zdaj?

starejsi ostareli stari upokojenci foto google Žurnal24 main
Na nas se je obrnila bralka, ki jo zanima kakšne posledice bo imalo, če se bolezen, ki jo ima izkaže za poklicno bolezen. Preseneča podatek, da je na 4 starostne pokojnine, ena invalidska.

Na nas se je obrnila samostojna podjetnica, ki zaradi alergije na preparate, zaradi katerih ima kronično vneta pljuča, ne mora več opravljati frizerskega poklica. Zanima jo, kakšne posledice bo imelo, če bo potrjeno, da gre za poklicno bolezen.

30 dni nič, potem stoodstotno

Če gre za poklicno bolezen, bo samostojna podjetnica prvih 30 delovnih dni bolniške v celoti svoje breme, potem pa ji bolniško v višini sto odstotkov zavarovalne osnove iz preteklega leta plačuje zdravstvena zavarovalnica, je pojasnil Dušan Bavec, svetovalec na Obrtno-podjentiški zbornici.

Kaj pa upokojitev?

Tako kot vsak drugi zavarovanec se tudi samostojni podjetnik lahko invalidsko upokoji, če mu je priznana prva kategorija invalidnosti, kar pomeni, da zavarovanec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali, če je pri njem podana poklicna invalidnost, nima pa več preostale delovne zmožnosti.

V nekaterih primerih pa se ob izpolnjevanju določenih dodatnih pogojev zavarovanec lahko upokoji tudi v primeru nastale invalidnosti II. ali celo III. kategorije, še pojasnjuje Bavec. V primeru druge kategorije invalidnosti če je starejši od 50 let in brez poklicne rehabilitacije ni zmožen za drugo ustrezno delo, v primeru druge in tretje stopnje pa če mu ni zagotovljena ustrezna zaposlitev oziroma prerazporeditev, ker je moški že dopolnil 63 let oziroma ženska 61 starosti, pojasnjujejo na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Adijo obrt

V primeru invalidske upokojitve pa mora samostojni podjetnik s.p. zapreti. Izjema je le, če ima za nedoločen čas in polni delovni čas zaposlenega vsaj enega delavca in je hkrati izpolnil pogoje za pridobitev pokojnine in starost 63 let (moški) oziroma 57 let (ženska v letu 2011)

Na štiri starostne en invalidski upokojencec

V Sloveniji imamo sicer ob 376 tisoč starostnih upokojencih več kot 90 tisoč invalidskih. Trije od petih invalidsko upokojenih so moški. Leta 2000 jih je bilo sicer prejemnikov invalidske pokojnine skoraj osem tisoč več. Ob pridobitvi invalidske pokojnine so bile ženske povprečno stare 51 let in devet mesecev, moški pa 54 let in osem mesecev.

Kategorije invalidnosti

I. kategorija:
- če delavec ni več zmožen opravljati organiziranega pridobitnega dela ali
- če je pri njem podana poklicna invalidnost, zavarovanec pa nima več preostale delovne zmožnosti;

II. kategorija:
- če je njegova delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za 50 odstotkov ali več;

III. kategorija:
- če z ali brez predhodne poklicne rehabilitacije delavec ni več zmožen za delo s polnim delovnim časom, lahko pa določeno delo opravlja vsaj s polovico polnega delovnega časa oziroma
- če je njegova delovna zmožnost za svoj poklic zmanjšana za manj kot 50% ali
- če še lahko dela v svojem poklicu s polnim delovnim časom, vendar pa ni zmožen za delo na delovnem mestu, na katerega je razporejen.

Preostala delovna zmožnost, ki se ugotavlja le v primeru, če je zavarovanec invalid II. ali III. kategorije invalidnosti, je podana tedaj:
- če delavec lahko dela s polnim delovnim časom in z delovnim naporom, ki ne poslabša njegove invalidnosti, na drugem delovnem mestu, ustreznem njegovi strokovni izobrazbi ali usposobljenosti, ali
- če se lahko s poklicno rehabilitacijo usposobi za delo s polnim delovnim časom na drugem delovnem mestu ali
- če lahko določeno delo opravlja vsaj s polovičnim delovnim časom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.