Slovenija
93 ogledov

Poklon žrtvam nacizma in domobrancem

Slovesnost v Grahovem
1/11
Saša Despot
V Grahovem pri Cerknici poklon žrtvam nacizma in otvoritev spomenika padlim domobrancem.

Pred spomenikom žrtvam nacizma v Grahovem pri Cerknici so se ob dnevu začetka 2. svetovne vojne na naših tleh, 6. aprilu, predstavniki Puntarjev in drugih različnih organizacij danes poklonili žrtvam nacizma.

Ob spomeniku žrtvam nacizma se je danes ob pol enih v Grahovem zbralo nekaj deset ljudi. Žrtvam 2. svetovne vojne so se poklonili z minuto tišine, polaganjem venca in prižiganjem sveč. Ob spomeniku so recitirali pesmi in v govorih predstavljali nekatera zgodovinska dejstva, zaključili pa so s petjem partizanskih pesmi in vzklikanjem :"Smrt fašizmu, svoboda narodu."

Kot je dejal Franko Pleško iz Primorskih Puntarjev, je 6. april dan, ko je nacifašistična vojska leta 1941 napadla Jugoslavijo brez vojne napovedi in v nekaj dneh je v Beogradu padlo 20.000 civilistov. Danes pa bo "tukaj otvoritev spomenika, na katerem na žalost piše, da je posvečen slovenski vojski, a je vse drugo razen slovenska vojska". Dodal je, da smo priča rehabilitaciji nacifašizma na slovenskih tleh in da nasprotujejo "rehabilitaciji izdajalcev domovine, ki so se borili z ramo ob rami z nacifašistično SS".

Kot je še dejal, pa ne bodo ostali na otvoritvi spomenika domobrancem, ampak se bodo častno razšli.

Blagoslov ob spomeniku domobrancem

Na slovesnosti ob blagoslovu spomenika domobrancem se je popoldne v Spominskem parku v Grahovem zbralo nekaj sto ljudi iz vse Slovenije, med njimi tudi številni politiki. Med obiskovalci je bila tudi Tilka Jesenik Balantič, sestra pesnika Franca Balantiča, katerega spomenik prav tako stoji v Spominskem parku Grahovo.

Slovesnost ob odkritju spomenika domobrancem, padlim 24. novembra 1943, je vodil župnik Maks Ipavec, ki sicer deluje v Begunjah pri Cerknici. Med pridigo je ponovil besede predsednika Nove Slovenske zaveze Petra Sušnika, da gre za spomenik 32 domobrancem, ki so novembra 1943 umrli v požgani postojanki, ki "nikogar ne poveličuje, pa tudi nikogar ne obsoja".

Predsednik SDS Janez Janša je po slovesnosti na družbenem omrežju Twitter zapisal, da so šli danes v Grahovo, ker branijo temeljno civilizacijsko in ustavno pravico do dostojanstva, groba in spomina ter se ne dajo "ustrahovati zagovornikom zločina, njihovi propagandi in lažem". Dodal je, da so molili tako za žrtve kot njihove rablje, kajti samo to je lahko temelj iskrene in trajne sprave v slovenskemu narodu.

Komentarjev 12
  • mph 19:19 07.april 2014.

    Ne, ne, ... prav nič niso postali. Tudi, če bi ONI izvajali (večinoma sicer upravičene) "poboje", jih to ne bi naredilo KOLABORATORJE, jih to nenadoma ne bi postavilo izpod Titove komande pod Hitlerjeve, pod katero so bili DOMOBRANCI. Meni je ...prikaži več samo žal tistih, ki so končali na tak način ne, da bi bili krivi ali so bili samo sorodniki koga, ali niso klali zavednih Slovencev, ki so se borili PROTI okupatorju in domačim izdajalcem. Večina pa je dobila točno to, kar je zaslužila v polno za svoje zločine in grozodejstva.

  • mph 16:20 07.april 2014.

    Točno tako. Ok, nekaj je fanatikov, še več pa jih dobiva pihanje na dušo iz prižnic, pa čeprav pametnim nič ne preprečuje, da se strinjajo, kar jim talar diktira, lahko bi pa še vedno volili po svoji pameti. To je ...prikaži več pa edino možno proti JJ. Kdor ne mara desnice, ima NSI in SLS, ki sta vsaj neka normalna izbira za desnico.

  • dragec 10:01 07.april 2014.

    zakaj verjameš JJ, zakaj verjameš tej umazani desnici, desnici, ki je 20 let izvajala lopovsko privatizacijo in celo v levici dobila dobrega zaveznika,pridnega učenca.NAJ ŽIVI KORUPCIJA, DENACIONALIZACIJA, LOPOVŠČINA, ............!!!!!!!