Slovenija
8681 ogledov

Poklukar: Govorimo o prilagajanju, ne ukinjanju ukrepov

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
"Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni," napoveduej Poklukar.

Člani strokovne skupine bodo na današnjem rednem sestanku razpravljali o rahljanju, oziroma sproščanju ukrepov zaradi epidemije covid-19. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za STA v petek potrdila, da bodo epidemiološki ukrepi sproščeni, ni pa še odločeno kateri in kdaj. Član posvetovalne skupine infektolog Matjaž Jereb ob tem pravi, da imajo člani strokovne skupine glede sproščanja različna mnenja.  

 

Maske ostajajo obvezne

Splošni ukrepi, kot je uporaba zaščitnih mask, ohranjanje razdalje med ljudmi in priporočilo dela od doma, bodo v prihodnjih tednih  ostali v veljavi, je v petek pojasnila Logarjeva. Ukrepe naj bi najprej sproščali v dejavnostih na prostem in tudi v dejavnostih, ki potekajo v velikih notranjih prostorih, kjer so prisotni kratkotrajni stiki med uporabniki in ponudniki storitev, kjer so prostorske razmere takšne, da ni prevelike gneče.

Najmanj sproščanja na področju zdravstva, sociale in šolstva

Hitrost sproščanja bo odvisna tudi od precepljenosti populacije, je dejala Logarjeva. "Nikakor pa ne bomo sproščali po zgledu Skandinavcev in Velike Britanije," je napovedala. Na Danskem in v Veliki Britaniji so večino epidemioloških ukrepov namreč opustili v kratkem časovnem obdobju. Najmanj sproščanja pa bo na področjih zdravstva, socialnega varstva in šolstva, saj morajo na teh področjih najbolj poskrbeti za varnost vseh vključenih, pravi Logarjeva.

PC pogoj za večja zbiranja?

"Ukrepe bi morali najprej sproščati tam, kjer je tveganje manjše in kjer se zbirajo ljudje, pri katerih v primeru okužbe s koronavirusom ni pričakovati hujšega poteka covida-19," pa meni Bojana Beović. Tako bi lahko v trgovinah z manj obiskovalci po njenih besedah ukinili pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) in obdržali zgolj obvezno nošenje mask. Pri večjih zbiranjih pa bi bilo smiselno, da se jih udeležujejo prebolevniki in cepljeni proti covidu-19, torej, da se uveljavlja pogoj PC. 

Poklukar: Prilagajanje, ne ukinjanje ukrepov

Minister za zdravje Janez Poklukar se bo jutri sestal s širšo zdravstveno stroko. Na posvetu bodo  poleg članov strokovne skupine še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami.
Kot je poudaril konec tedna, bodo govorili o prilagajanju, ne ukinjanju ukrepov, saj se lahko epidemiološka slika spet poslabša. Novi koronavirus bo po njegovih besedah med nami tudi v prihodnje, z njim pa bomo tako morali živeti, je opozoril.

Ukepi bodo občasno dvosmerni

"Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni," je napovedal. To pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, v primeru mutacije koronavirusa ali spremenjenih klimatskih pogojev jeseni in pozimi, pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa, je pojasnil. O konkretnih ukrepih, ki bi lahko bili obravnavani v torek, ni želel govoriti. "Prezgodaj je, da bi o tem govoril jaz, to mora povedati stroka," je pojasnil.

 

 

 

Komentarjev 16
  • Avatar pantani
    pantani 07:44 15.februar 2022.

    Preklet fašist!!! Bumerang efekt se bliža!!!

  • popokatopetl 22:05 14.februar 2022.

    "v primeru mutacije koronavirusa ali spremenjenih klimatskih pogojev jeseni in pozimi" ------ Tale je pa za hece, kaj bo jeseni in pozimi se te vlade ne tiče :) :) :)

  • evelux 12:38 14.februar 2022.

    Vecja druzenja samo za prebolele in cepljene zdravi ne smejo sodelovati …. Z namenom da zdravi ne zbolijo saj jih bodo se krvavo potrebovali.