Slovenija
31842 ogledov

Poklukarja pozivajo, naj spremeni odlok

Janez Poklukar Vlada RS
Želijo, da odlok spremeni tako, da bo urejen status okrog 200.000 oseb.

Stranka mladih - Zeleni Evrope je na ministra za zdravje Janeza Poklukarja naslovila prošnjo po spremembi Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Kot navajajo, odlok ni v duhu s sedmim členom Uredbe (EU) 2021/953 Evropskega parlamenta in sveta. Ta med drugih delegira Evropski Komisiji izdajo aktov, na podlagi katerih "se omogoči izdajanje potrdil o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na protitelesa za SARS-CoV-2 ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode".

Maske na prostem Slovenija Zdravje Prebolevnikom se godi krivica

V pozivu so zapisali, da je v Sloveniji "po javno dostopnih podatkih okrog 200.000 oseb, ki so COVID-19 dokazano preboleli, a nimajo statusa prebolevnika, dodatno pa še veliko število takšnih (na primer družinskih članov), ki so bolezen preboleli brez zdravniške oskrbe in zato nimajo dokazila, ki bi jim omogočilo normalno gibanje in koriščenje storitev v Republiki Sloveniji".

Od ministra pričakujejo, da bo odlok spremenil tako, da bo omogočal izdajo potrdila o preboleli bolezni tudi na osnovi testov na protitelesa. Takšno možnost imajo že urejeno tako v sosednji Avstriji kot na Madžarskem.  

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 23
  • rd2dmk2 16:07 07.oktober 2021.

    ni govora, da tem 200k podeli potrdilo pa imamo PC pogoj izpolnjem 120%..kje bosta pa Janeza potem ponucala cepivo. se bo Urša morala še parkrat cepit.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:35 07.oktober 2021.

    Če bi bilo to samo od Pokljukarja odvisno bi mogoče še šlo skozi, ker pa itak vse odločitve sprejema pacient Jabnez, zelo dvomim, da je iz tega lahko kaj več, še posebej zdaj, ko je Janez jezen na nas, ker ...prikaži več mu zdrahe pred EU veljaki delamo.

  • molka 13:21 07.oktober 2021.

    pri nas so pac neumni debili gor ki ne znajo stet niti do tri