Slovenija
95 ogledov

Pokojnine kot črna škatla

Kdaj bodo Slovenci tako kot Švedi izvedeli, kakšna pokojnina jih čaka? Žurnal24 main
Nihče ne ve, kako visoko pokojnino lahko pričakuje, ko bo čas za to. Na Švedskem pa država vsako leto v oranžni ovojnici pošlje vsem zaposlenim obvestilo o pričakovani pokojnini.
 

Izračunaj si sam

Pokojnina. Poenostavljen način izračuna pokojninske osnove je sledeč:
od bruto plače odštejte prispevke (teh je 22,1 odstotka), dobljeni znesek pomnožite z 0,81, saj se obračuna povprečna, 19-odstotna dohodnina.
Dobili ste pokojninsko osnovo. Zdaj pa jo pomnožite še z 0,725 in dobljeno pomnožite še z 0,8, kolikor trenutno znaša valorizacijski količnik. Te za pretekla leta vsako leto določi minister za delo.
Rezultat je približek vaše pričakovane pokojnine.

Za namišljenega bralca smo želeli izvedeti, kakšno pokojnino bo imel. Na ministrstvu za delo in na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) nam za 30-letnika z desetimi leti delovnih izkušenj in povprečno plačo niso mogli povedati, kakšno pokojnino lahko pričakuje, če bo še naprej prejemal povprečno plačo.

Znan le datum, znesek ne
Pojasnili so le, da se bo lahko upokojil leta 2038, ko bo dopolnil 40 let delovne dobe, in da bo njegova pokojnina 72,5 odstotka pokojninske osnove. Ta se določi glede na najugodnejše 18-letno zaporedje plač. Ker inflacije za tako dolgo obdobje ni mogoče napovedati, višine pokojnine ni mogoče izračunati, so nam pojasnili.

Po zelo poenostavljenem izračunu (pojasnjujemo ga v okvirju) bi nekdo, ki na mesec dobi okrog 1100 evrov plače, dobil dobrih 500 evrov pokojnine. Upoštevali smo povprečno plačo 1405 evrov bruto in 909 evrov neto. Da smo dobili 1100 evrov, smo k neto plači dodali še 200 evrov prevoza, prehrane in materialnih stroškov.

Država skriva karte
"Država ne da ljudem jasno kart na mizo. Kdaj se boš upokojil in koliko bi bila tvoja pokojnina, lahko izveš šele, ko izpolnjuješ pogoje. Da pri vsej informatiki ne morem iti na ZPIZ in vprašati, kdaj lahko grem po veljavni zakonodaji v pokoj in kakšno pokojnino lahko pričakujem, težko razumem. Vsi nekaj plačujemo v neko črno škatlo in nihče točno ne ve, kaj bo ven padlo," je kritičen Miroslav Ekart , predsednik uprave zavarovalne družbe Prva.


Za povečavo kliknite na sliko. © Žurnal24 grafika

 
Hočemo oranžno ovojnico!
Na Švedskem poznajo tako imenovano oranžno ovojnico, v kateri država vsem zaposlenim vsako leto sporoči, kakšna je njihova pričakovana pokojnina. "Zdi se mi ne samo potrebno, da jo imamo, temveč bi jo morali zahtevati. Vsako leto bi moral vsak zavarovanec dobiti razumljivo napisano, ne v uradniški latovščini, toliko ste stari, toliko imate pokojninske dobe, po zdajšnji zakonodaji boste šli lahko najprej v pokoj  takrat. Če ne boste izboljšali plače, vam bo sedanja plača takrat prinesla toliko," meni izvedenec za pokojninske sisteme Dušan Kidrič .

"Mogoče kdo informacije ne bo v celoti razumel, ne bo pa mogel reči, da iz veljavnega pokojninskega sistema ne bo nič, prav tako pa ne bo pričakoval, da bo dobil veliko. Ljudje se bojijo tistega, česar ne poznajo," je prepričan Kidrič. Tudi ekonomist Sašo Polanec meni, da bi oranžna ovojnica pomirila mlade, ki razmišljajo, da za njihove pokojnine ne bo nič.

Mini anketa
Za višino pokojnine ne ve nihče


Ali že veste, kakšna bo vaša pokojnina?

Marjana Anžin
, študentka: "Ne bi vedela, kolikšna bo moja pokojnina, vendar pričakujem, da bo višja, kakor je zdaj."

Robert Schmitzer , redno zaposlen: "Ne vem, kolikšna bo moja pokojnina, in niti ne želim vedeti. Če ne veš, ne boli."

Andreja Uršič , absolventka: "Moje pokojnine ne bo, če pa že bo, bo znašala 20 odstotkov osnovne neto plače."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.