Slovenija
78 ogledov

Pokopališče bo večje

Komunala Koper je začela uresničevati načrt o širitvi koprskega pokopališča. Pre Žurnal24 main
Škocjan. Širitev pokopališča v petih fazah za dobo pokopavanja 30 let.

Komunala Koper namerava na pokopališču Škocjan zgraditi 80 klasičnih in 24 žarnih grobov. Gre za začetek uresničevanja načrtov o širitvi pokopališča, naložbo pa bo financirala Mestna občina Koper. “Grobovi v sklopu te faze so predvideni na površini prve terase,” pojasnjujejo na komunali. Dela, ki trenutno potekajo ob cesti Škocjan–Bertoki in naj bi predvidoma trajala do konca marca, obsegajo prestavitev električnega omrežja in ureditev kanalizacije.

Pod komunalo le dva Komunala Koper je začela uresničevati načrt o širitvi koprskega pokopališča. Predvidevajo gradnjo 4.620 grobov, a v več fazah.

Načrtovana širitev
Odlok o lokacijskem načrtu za širitev pokopališča Škocjan je bil sprejet že aprila 2006. Ta ob novih grobnih poljih predvideva tudi spremljajoče pokopališke objekte, prostor za komemoracije, ločitveni zeleni pas, kostnico in parkirne površine. V zasnovi prostorske ureditve je še zapisano, da je širitev načrtovana za dobo pokopavanja 30 let, za kar bi potrebovali približno 4.620 grobov. Dela naj bi potekala v petih fazah. V prvi naj bi zgradili 1.330 grobnih prostorov, od tega 580 žarnih in 750 klasičnih.

Na tesno tudi na podeželju
“V prejšnjih letih so že bila razširjena pokopališča v krajih, kjer se število prebivalcev veča in se je veliko gradilo, na primer v Hrvatinih, Škofijah, Sv. Antonu in na Gažonu,” povedo na koprski občini.

S pomanjkanjem pokopnih prostorov se spopadajo tudi na Plavjah in v Šmarjah. Trenutno pa je najbolj kritično na pokopališču Stepani - Rožar. Na občini pojasnijo, da imajo tam težave s pridobivanjem zemljišča od Darsa, čeprav gre zgolj za 300 kvadratnih metrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.