Slovenija
100 ogledov

Poleg cone tudi zapor?

Vojašnica z 19 objekti in tremi večjimi podzemnimi rezervoarji danes sameva. Žurnal24 main
Zapuščeno vojašnico pri Mokronogu nameravajo preurediti v industrijsko cono.

O nadaljnji usodi Vojašnice Mokronog se na ministrstvu za obrambo pogovarjajo z občinama Šentrupert in Mokronog - Trebelno ter ministrstvom za pravosodje. V igri je industrijska cona, menda pa tudi oddelek zavoda za prestajanje kazni zapora Dob.

Že pet let zapuščena
Vojašnica je bila dejavna kot skladišče goriva do osamosvojitve, med letoma 1991 in 2004 pa je služila kot vojašnica Slovenske vojske. "Leta 2004 je bila vojašnica za SV opredeljena kot neperspektivna," povedo na ministrstvu za obrambo. "Del vojašnice bi bil v prihodnje lahko namenjen za razvoj gospodarske cone, manjši del pa za potrebe ministrstva za pravosodje," še pojasnijo.

 

Širitev vojašnice

Nekdanja JLA je leta 1959 odkupila slabih 85 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče. Objekti so bili verjetno zgrajeni kmalu po tem. Tedanja Občina Trebnje je okoli leta 1980 v dogovoru z JLA za potrebe širitve lokacije odkupila nekaj manj kot 16 tisoč kvadratnih metrov površine, JLA pa leta 1983 še slabih 18 tisoč. Tam sta bila po izvršenem odkupu zgrajena stražnica in skladišče za potrebe tedanjega občinskega štaba TO.

Zapleti zaradi Nature 2000
V šentrupertski in mokronoški občini na območju vojašnice z okolico načrtujejo skupno industrijsko cono. V občini Mokronog - Trebelno bodo morali od projekta verjetno odstopiti, pove tamkajšnji župan Anton Maver. Svoj del cone bi namreč gradili na zemljišču med industrijskim tirom, ki pelje v vojašnico, in reko Mirno, kjer pa je območje Nature 2000. S pripravljalcem občinskega prostorskega načrta so se v ponedeljek odločili, da kljub temu še naprej vztrajajo pri prvotnem načrtu.

V občini Šentrupert nameravajo v vsakem primeru – s sosednjo občino ali brez nje – svoje načrte izpeljati do konca, pove tamkajšnji župan Rupert Gole. "Z ministrstvom se že pogovarjamo za odkup in oddajo tega premoženja," pojasni. Občinski svetniki naj bi občinski prostorski načrt obravnavali na začetku prihodnjega leta, takoj zatem pa bi projekt že lahko stekel.

Konkretnih dogovorov še ni
Na območju vojašnice naj bi zgradili tudi oddelek dobskega zapora, česar pa nam na ministrstvu za pravosodje niso niti potrdili niti zanikali. So nam pa povedali, da se v zvezi z reševanjem prostorske stiske v zaporih pogovarjajo tudi z ministrstvom za obrambo.

"Vendar je prezgodaj govoriti o konkretnih rešitvah in lokacijah, saj so dogovori še v teku. Vsekakor pa se kažejo realne možnosti, da bo dosežena ugodna rešitev, ki glede na trenutne gospodarske razmere ne bo dodatno obremenila proračuna," pojasnijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.