Slovenija
27 ogledov

Poleg nas odgovoren dimnikar

Plinska peč Shutterstock
CO2. Za preprečitev nesreč pregled in detektor.

“Za varnost peči sta odgovorna tako njen lastnik kot dimnikarsko podjetje. Dimnikarsko podjetje je skladno z zakonom o varstvu okolja in pravilnikom o dimnikarski službi dolžno opraviti tako prvi pregled male kurilne naprave kot nato redne letne preglede in čiščenje,” so nam povedali v Odvetniški družbi Krapenc in odvetniki, kjer so se večkrat ukvarjali s primeri odškodnin zaradi nesreč z ogljikovim monoksidom.

Letni pregled obvezen

V okviru rednega letnega pregleda malih kurilnih naprav in z njimi povezanih dimnih vodov mora dimnikarsko podjetje preveriti, ali so te naprave v uporabnem stanju in ali je njihovo obratovanje varno. Pregled je obvezen enkrat na leto oziroma tudi večkrat, če je za določen tip kurilne naprave predvideno večkratno redno čiščenje. Če lastnik takšnega pregleda ne dopusti, pa je za to pristojna inšpekcija, pojasnjujejo pri Krapencu.

Preventiva z detektorji

Za preprečitev zastrupitve z nevidnim plinom je mogoče kupiti tudi detektorje, ki stanejo med 30 in 60 evri. “Kupci naj bodo pozorni na ustrezne certifikate, ki jih mora imeti detektor, in na življenjsko dobo,” pojasnjuje Gašper Golob iz podjetja Ei Electronics. “Detektor nas mora sam opozoriti, kdaj ne deluje več, pomembna pa je seveda tudi garancija,” dodaja Golob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.