Slovenija
2429 ogledov

Poleg Prebiliča na Vesnini listi še ta znana oseba

Vladimior Prebilič Boštjan Selinšek
Z današnjim dnem Vesna začenja zbirati 1000 podpisov podpore pred več kot 20 upravnimi enotami po vsej Sloveniji.

Zelena stranka Vesna je pričakovano na prvo mesto kandidatne liste za evropske volitve postavila Vladimirja Prebiliča. Strokovnjak za področje varnosti je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede in župan Kočevja. To funkcijo opravlja četrti mandat. Trenutno je tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije. Po nekaterih javnomnenjskih raziskavah je ta hip tretji najbolj priljubljen politik v Sloveniji, njegov nastop na volitvah pa uživa med 13- in 15-odstotno podporo. 

Vesna je članica Evropske zelene stranke.

"Poleg nekaterih vidnejših obrazov stranke bodo na listi tudi kandidatke in kandidati, ki so s svojim delom že pustili_e pečat v različnih sferah civilne družbe," so ob predstavitvi kandidatne liste sporočili iz stranke. Na drugo mesto so postavili Uršo Zgojznik, ki je sopredsednica Vesne. Profesorica matematike in pedagogike, je bolj znana kot slovenska okoljevarstvenica, ambasadorka Evropskega podnebnega pakta v Sloveniji in predavateljica. 

Uršo Zgojznik, Vesna | Avtor: Boštjan Selinšek Boštjan Selinšek
Tretji na listi je podpredsednik Vesne Klemen Belha. Je podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije, je doktor antropologije. Sledi Marike Grubar, magistrica sociologije kulture in do nedavno predsednica Študentske organizacije Slovenije, kjer je delovala v korist izboljšanja položaja slovenskih študentk in študentov. Uroš Macerl je sopredsednik VESNE, ekološki kmet v Zasavju in okoljski aktivist.

Uroš Macerl, Vesna | Avtor: Boštjan Selinšek Boštjan Selinšek

Andreja Marolt je diplomirana medicinska sestra in magistra zdravstvene nege. Je predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter aktivno sodeluje znotraj Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Ibrahim Nouhoum se je rodil v Maliju in se leta 1978 preselil v Slovenijo kot študent gozdarstva na Univerzi v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1987. Dejaven je bil na različnih področjih civilne družbe. Bil predsednik Društva afriških študentov, podpredsednik Društva za mednarodno prijateljstvo in kot soustanovitelj Afriškega foruma eden od pobudnikov Afriških dni v Sloveniji.

Na listi Vesne bo kandidirala tudi Manca Košir. Uvrščena je na 8. mesto. Košir je znana novinarka, upokojena univerzitetna profesorica, publicistka, kolumnistka in javna intelektualka. V mladosti je nastopila v več filmih. Je članica slovenskega mednarodnega centra PEN, Bralnega društva Slovenije in Slovenskega komunikološkega društva. V zadnjem času jo javnost pozna kot prostovoljko društva Hospic, kjer pomaga težko bolnim in umirajočim ter njihovim svojcem v zadnjem obdobju življenja.

 | Avtor: Boštjan Selinšek Boštjan Selinšek

Zadnji na listi je Saša Fras, magister farmacije, ki pa ga je podjetniška pot odpeljala na področje turizma, kjer je vrsto let delal kot vodnik, trenutno pa z ženo vodita lastno turistično agencijo. 

Stranka je predstavila tudi šest ključnih programskih prioritet, ki jih bo še pred kampanjo naslovila na več dogodkih po različnih regijah. Ključne programske prioritete bodo pravičen zeleni prehod; stanovanjska politika, socialna pravičnost, kmetijstvo in hrana, okolje in enake možnosti. "Z zastavljenimi prioritetami in programom stranka podaja konkretne in uresničljive obljube, ki so v pristojnosti Evropskega parlamenta," pravijo v stranki. "Ko se pogovarjamo o pravičnem zelenem prehodu, se to zdi nekaj abstraktnega ali oddaljenega. Če pa povemo, da mora biti vsakomur omogočeno izkoriščanje sončne energije na lastni nepremičnini, obljubo postavimo v konkreten okvir."

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 6
  • Grof 14:20 08.april 2024.

    Jebemti, kok si se pa ti boril, pizdek zarukan, ko bi le …

  • Hasan 13:59 08.april 2024.

    Ptičja gripa uvoznik ileglanih mihracij Golob v prostem padu

  • Herkules 13:49 08.april 2024.

    Neeee, ni mutave jankovićke maše kociper, glupe bolgarke joveve, sds podpornice sluge, nergave jankovićke vonte, nagnanega klovna šarca, nagnane jankovićke bratušek...! Brezetične prevarantske oportunistke in propadle politikantke se bodo kasneje kruhoborsko priključile preko prodaje spolnih in drugih storitev novim šefom ...prikaži več za funkcije in novo parazitstvo na davkoplačevalcih, kot vedno!