Slovenija
29 ogledov

Poleti v Alpah kar 63 deževnih dni

Količina zapadlega dežja Arso
V nekaterih predelih Slovenije je bilo poleti le okoli 30 dni brez dežja.

"Izmerjena višina padavin je bila po vsej Sloveniji nadpovprečna," so zapisali na agenciji za okolje (Arso) in pojasnili, da je letošnje poletje po količini zapadlega dežja v primerjavi z dolgoletnim povprečjem med letoma 1981 in 2010 najbolj odstopala na jugu in vzhodu države ter v Polhograjskem hribovju. Ponekod je zapadlo tudi več kot dvakrat več padavin od povprečja. Najmanjše odstopanje so zabeležili na skrajnem severozahodu.

V Murski Soboti največ, odkar deluje postaja

"Nekajkrat smo izmerili najvišjo dnevno višino padavin za posamezen mesec, na postajah letališče Cerklje in Murska Sobota pa smo izmerili celo novo najvišjo dnevno višino padavin v obdobju delovanja postaj," so na Arsu zapisali v analizi poletnega vremena. 

Število deževnih dni | Avtor: Arso Arso
Tako kot padavin je bilo tudi dni s padavinami v letošnjem poletju povsod po Sloveniji nadpovprečno veliko, pojasnjujejo na agenciji. V omenjenem obdobju je bilo na Krasu, v Primorju, Posavju in v okolici Lendave od 93 dni najmanj 40 dni spadavinami. V Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alpah ter Karavankah je bilo do 63 deževnih dni, drugod po Sloveniji pa od 44 do 56.

"Število padavinskih dni obravnavanega obdobja je dolgoletno povprečje 1981-2010 presegalo vsaj za 1,3-krat pa tudi do dvakrat," so še zapisali na agenciji in dodali, da so največje odstopanje zabeležili na jugu države, še posebej v južnem delu slovenske Istre, najmanjše pa na severozahodu države, delu Koroške in vzhodnem delu Posavskega hribovja.

Do srede spremenljivo, potem spet sonce

Po nekajdnevnem obdobju sončnega in suhega vremena nocoj sledi pooblačitev; padavine, delovma nevihte, se bodo na zahodu okrepile in se prehodno razširile proti vzhodu. Do jutra bodo padavine oslabele. Jutri bo predvsem na zahodu in jugu spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, na vzhodu pa bo večinoma sončno.

V sredo bo oblačno povsod po državi; padavine, deloma plohe ali nevihte, se bodo pojavljale predvsem v zahodnih in v osrednjih krajih, redkeje pa drugod po Sloveniji. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnim dežjem.

Kot nakazuje 10-dnevna vremenska napoved, bo deževno tudi v petek, potem pa do prihodnje srede spet sledi pretežno jasno vreme s temperaturami do 21 stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.