Slovenija
48896 ogledov

Poletja bo danes konec, kje bo nedelja najbolj burna

Novice: Po neurju iz jezera rešili onemoglega plavalca - Slabo vreme Bled Profimedia
Oranžno opozorilo za vso državo, nedeljo preživite na varnem!

Vreme bo v naslednjih 48 urah pokazalo svojo manj prijazno plat. "V nedeljo čez dan bodo po Sloveniji ob prehodu vremenske fronte možna krajevna neurja," se glasi opozorilo, ki ga je izdala agencija za okolje. Za celoten del države že danes velja rumeni alarm zaradi možnosti pojava neviht, vendar za osrednji, jugovzhodni in severovzhodni del države ta verjetnost velja le za drugo polovico dneva.

Marsikje po državi bo tako današnji dan še vedno zelo topel, ob morju in na vzhodu bodo temperature prek 30 stopinj Celzija.

Se pa že od jutra nevihte pojavljajo na severozahodnem delu države.

Nedelja bo zelo burna

Za jutri je stopnja ogroženosti dvignjena na oranžno raven, ki pomeni, da morajo biti ljudje pripravljeni na ukrepe v primeru silovitejših vremenskih pojavov.

Gorati in hriboviti predeli severozahoda bodo najbolj na udaru od jutranjih ur naprej, saj bo lahko prišlo do velikih količin padavin. Dežurni prognostik Brane Gregorčič je za Žurnal24 pojasnil, da lahko na področju Julijskih Alp pričakujemo tudi po več kot 100 litrov padavin na kvadratni meter. 

"Obstaja potencial za neurja, predvsem na zahodu bo to povezano z veliko količino dežja v kratkem času. Ob prehodu fronte se bo aktivna nevihtnost prek dneva širila. Sredi dneva in popoldne se bo fronta pomikala čez osrednjo Slovenijo proti vzhodu. Ob tem bo nekoliko slabela, zato bo na vzhodu količinsko manj padavin, a se bodo lahko vseeno pojavljale nevihte s sunki vetra in meteornimi vodami," je napoved nedeljskega dogajanja strnil Gregorčič. 

Glede načina in intenzitete vremenskega dogajanja bo torej v nedeljo odvisno, v katerem delu države bivate, na vsak način pa se odsvetujejo obiski gora, pazljiv je treba biti tudi na cestah zaradi možnosti nanosov kamenja in peska. 

Tik ob meji najhuje

V Italiji so oblasti za skrajni vzhodni del Julijske krajine, ki meji na Slovenijo, izdale celo rdeči alarm. Gregorčič pojasnjuje, da računalniški vremenski modeli dejansko kažejo na možnost, da bo v tistem delu tik ob slovenski meji intenziteta padavin še višja. Kot dodaja, v naši agenciji dogajanje in razvoj vremena spremljajo, verjetno pa danes verjetno ne bodo izdali dodatnih opozoril.

Zaradi nepredvidljivega lokalnega gibanja zračnih mas je z računalniškimi modeli zelo težko napovedati takšne dogodke, kot so se zgodili jeseni 2007 nad Železniki, ko je prišlo do silovitega izliva izpod neba v zelo kratkem času, pojasnjuje Gregorčič. Možnost za kaj podobnega pa ni izključena.

Ponedeljek spet zelo moker, po torku lepše

V nedeljo zvečer bodo padavine ponehale povsod po državi, za krajši čas se bo zjasnilo. A že v ponedeljek preko dneva bodo celotno državo zajele nove padavine, temperatura prek dneva bo le okoli 20 stopinj. V naslednjih dneh potem kaže na umiritev dogajanja in delno otoplitev. V drugi polovici tedna bi se lahko temperature spet dvignile na okoli 25 stopinj Celzija, napoveduje vremenoslovec. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 14:03 29.avgust 2020.

    Po enem tednu natepavajna 'jebe lud zbunjenog' o koncu poletja, vam privoščim vsaj enkrat uspelo napoved. Vesel sem, da mi adGuard onemogoča in preprečuje klikanje po reklamah ob prebiranju podobnih ...