Slovenija
9 ogledov

Poletje je tu, v sredo bo 30 stopinj

jezero plavanje vročina otroci Shutterstock
Začenja se meteorološko poletje; teden, ki je pred nami, bo očitno upravičil poletna pričakovanja.

Pred nami so vse toplejši dnevi, že v sredo bodo temperature dosegle 30 stopinj Celzija. Da je vremenska napoved še lepša, na Arsu dodajajo, da bo verjetnost popoldanskih ploh večja le v gorskem svetu.

Kaže, da se bodo poslabšanja s padavinami pomikala severno od Alp bolj proti vzhodu, tako da bodo nekako zaobšla naše kraje. Nad Alpami in Sredozemljem se bo vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka, kar za naše kraje pomeni kar precej sončnega vremena. Ob dotoku toplejših zračnih mas bo potem čez dan vsak dan bolj vroče,” pravijo na Arsu.

Danes sicer sonce zna zmotiti še nekaj koprenaste oblačnosti, temperature bodo do 27 stopinj. Jutri bo večinoma sončno in vroče, ravno tako tudi v sredo, ko naj bi se ogrelo do 30 stopinj Celzija. Ne glede na sredino vročino ostaja napoved za verjetnost popoldanskih ploh in neviht večinoma za gorski svet.

Kot kažejo napovedi, bo tudi druga polovica vključno s prihodnjim koncem tedna lepa, sončna in vroča. Ob tem še podatek, da je morje na pragu poletja že doseglo 20 stopinj.

Lansko kislo; bo letos sušno in peklensko?

Poletje 2014 se je v naš spomin vpisalo kot izredno deževno, muhasto. Tmperature so sicer nihale. "Zajel nas je en sam vročinski val, ki je trajal od 7. do 12. junija. Najvišje temperature v drugi polovici junija ter v juliju in avgustu so večinoma ostale pod mejo 30 stopinj. Dokaj hladna je bila predvsem druga polovica meseca avgusta," so lani konec avgusta zapisali na Arsu.

V treh poletnih mesecih so v Ljubljani zabeležili skupaj 15 vročih dni, ko je temperatura dosegla vsaj 30 stopinj Celzija, kar je štiri dni manj od povprečja za obdobje 1981-2010, a hkrati dva dni več od stoletnega povprečja, ki znaša 13 dni.

Povprečna poletna temperatura v Ljubljani je znašala dobrih 20 stopinj Celzija, kar je zelo blizu povprečju obdobja 1981-2010 in skoraj stopinjo nad stoletnim povprečjem. Za primerjavo, lani je bilo 35 vročih dni, predlani pa 39. "Predvsem dejstvu, da sta bili poletji 2013 in 2012 med tremi najbolj vročimi v več kot 100 letih, pripisujemo občutek, da letos 'pravega' poletja skoraj ni bilo," so dodali.

Komentarjev 1
  • Opacity 10:56 01.junij 2015.

    http://www.uporabi.net/