Slovenija
30 ogledov

Poležavanje koristi storilnosti

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poležavanje na plaži bolj pripomore k učinkovitosti na delovnem mestu kot oddih v mestu, izobraževalna popotovanja ali fizično aktivne, pustolovske počitnice.

Zaposleni v malih in srednjih podjetjih, ki se poleti odpravijo na plažo, so po vrnitvi na delovno mesto najpogosteje med najučinkovitejšimi, kaže nova raziskava, ki jo je po naročilu podjetja HP med 31. majem in 7. junijem 2010 opravilo podjetje za spletne raziskave StrategyOne.

"Tako direktorjem kot drugim zaposlenim počitnice koristijo, čeprav jih redko povezujemo s prednostmi za podjetje,"
je povedal psiholog Michael Bashshur, ki se ukvarja z industrijskimi podjetji. "Odhod na počitnice zaposlenim napolni baterije in pomaga pri boju z depresijo in s stresom, s tem pa jim tudi omogoči, da so po vrnitvi na delovno mesto bolj storilni."

Gledano po prednostih za podjetje, vprašani odgovarjajo, da poležavanje na plaži trikrat verjetneje vodi do večje učinkovitosti na delovnem mestu kot oddih v mestu ali izobraževalna popotovanja ter dvakrat pogosteje kot fizično aktivne, pustolovske počitnice.

Po ugotovitvah raziskave so direktorji najpogosteje med tistimi, ki izrabijo dobrodejne učinke daljših počitnic, saj kar 13 odstotkov več direktorjev kot drugih zaposlenih uporabi dopust za popoln izklop, ko postavijo delovne obveznosti na stranski tir, da bi se lahko vrnili bolj sproščeni.

Pokazale so se tudi regionalne razlike. 72 odstotkov Grkov pravi, da se tako z dopusta vrnejo bolj motivirani, sledijo Turki (62 odstotkov) in Južnoafričani (56 odstotkov). Na drugi strani so Francozi (22 odstotkov) in Španci (26 odstotkov), ki ocenjujejo, da je verjetnost za večjo storilnost po vrnitvi z dopusta najnižja.

V javnomnenjski raziskavi je sodelovalo 1.674 vprašanih, starih med 18 in 65 let, iz enajstih držav: Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Španije, Nizozemske, Združenih arabskih emiratov, Rusije, Grčije, Južne Afrike in Turčije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.