Slovenija
25 ogledov

Policaje v naselja

Nove asfaltne površine v romskih naseljih so priljubljeno, a predvsem za otroke Žurnal24 main
Odkar so ceste v romskih naseljih asfaltirali, se po njih divja. Otroci so v nevarnosti.

Odkar so lani v romskih naseljih Brezje, Šmihel in Ruperč Vrh asfaltirali ceste, se Romi po besedah Dušice Balažek, romske občinske svetnice, pritožujejo, da življenje zaradi divjanja z avtomobili in motorji ni več varno.

Nebrzdano divjanje
“Zgodi se, da 12- ali 13-letni otroci nebrzdano divjajo z motorji in avtomobili, hkrati pa so na cestah gruče malih otrok, ki jim nova asfaltna površina pomeni priljubljeno igrišče in zbirališče. Žalostno je, da pri teh, ki divjajo, ne gre za to, da bi vzeli avto, ne da bi za to vedeli starši; nasprotno, nekateri starši so prav ponosni, da znajo njihovi otroci voziti avto. Nemalokrat se zgodi, da na cestah po naselju norijo tudi vinjeni vozniki avtomobilov,” pripoveduje Balažkova.

12-letni otroci že divjajo z avtomobili po romskih naseljih, pravi Dušica Balažek, romska svetnica.

Želijo ležeče policaje
V Šmihelu se je, kot navaja, že zgodila nesreča, ko je fant s skuterjem zbil deklico, in od takrat Romi še glasneje zahtevajo, naj jim na asfaltirane ceste postavijo tako imenovane ležeče policaje oziroma hitrostne ovire.

Novomeški policisti so v zadnjem obdobju po besedah Manuela Vesela, pomočnika komandirja Policijske postaje Novo mesto, opazili kršitve voženj z neregistriranimi in neizpravnimi vozili. “Zoper vse kršitelje dosledno ukrepamo, smo pa tudi zasegli več osebnih avtomobilov in motornih koles,” pojasnjuje Vesel. Ukrepi policije v romskih naseljih, kot dodaja, niso le represivni, temveč tudi preventivni. A žal se, kot pove Balažkova, predavanj udeležuje le peščica Romov, obvestilne table policije pa izginejo skoraj takoj, ko jih tja postavijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.