Slovenija
2 ogledov

Policija bo posredovala podatke

Novela zakona o žrtvah vojnega nasilja bi lahko bila po mnenju poslanca Alojza S Žurnal24 main
Policija bo Vrhovno državno tožilstvo RS naslednji teden obvestila o izkopavanjih in raziskavah prikritih grobišč na Teznem pri Mariboru.

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da bo Slovenska policija predvidoma naslednji teden Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS posredovala odgovor glede izkopavanj in raziskav prikritih grobišč na Teznem pri Mariboru in drugod po Sloveniji. Tako bo lahko slovensko vrhovno državno tožilstvo po prejemu podatkov s policije te posredovalo tudi hrvaškemu državnemu tožilstvu. Spomnimo, da je Vrhovno državno tožilstvo RS 28. avgusta prejelo prošnjo glavnega državnega odvetnika Republike Hrvaške za podatke o ugotovitvah slovenskih organov v zvezi z izkopavanjem prikritega grobišča na Teznem pri Mariboru in drugih grobiščih.

Na Teznem eno največjih povojnih grobišč

Med posmrtnimi ostanki grobišča na Teznem naj bi bili tudi hrvaški državljani. © BOBO

 
Avgusta so na območju Teznega pri Mariboru izvajali sondiranje in pri tem v nekdanjem protitankovskem jarku naleteli na ogromne količine posmrtnih ostankov. Kot je takrat dejal vodja evidentiranja prikritih grobišč Mitja Ferenc , bi bilo navajanje kakršnihkoli številk ugibanje – po nekaterih podatkih naj bi šlo celo za več kot 15.000 posmrtnih ostankov. Po njegovem mnenju pa je že zdaj možno reči, da gre za enega največjih, če ne celo največje povojno grobišče v Evropi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.