Slovenija
8552 ogledov

Policija žuga državljanom: Če se to ponovi, bomo predlagali omejitev izjeme

Velika Planina Promet.si
Če se bodo ta konec tedna ponovili prizori prejšnjega konca tedna, bo policija predlagala, da se razmisli o izjemi, ki dovoljuje omejitev gibanja izven občin za namen rekreacije.

Policija je v obdobju zadnjih treh tednov opravila več kot 45 tisoč nadzorov, v povprečju 2150 nadzorov dnevno. Izdanih je bilo skoraj 1.200 glob. Glavni razlogi za izdajo glob so bili neuporaba maske in nedovoljeno prehajanje občinskih meja. Največ kršitev so zabeležili v soboto, 9. januarja. 

Lepo vreme je minuli konec tedna na priljubljene izletniške točke privabilo veliko ljudi. Odlok o omejitvi gibanja namreč dovoljuje gibanje izven meja občine znotraj statistične regije za namen rekreacije ob upoštevanju priporočil NIJZ. "Vendar pa – kot smo videli prejšnjo soboto – prihaja zato do večje gneče predvsem na priljubljenih izletniških točkah, kjer pride do gneče vozil, ki zaradi ne dovolj velikega števila parkirnih mest, marsikje je bila to tudi posledica večje količine snega, prihaja do kaosa, zapore cest, zaparkiranih dovozov do hiš domačinov, nezmožnosti ali celo oviranja prevoza do vstopov za intervencijska vozila," je povedal Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. Policija zato državljane prosi, naj izberejo raje lokacije, kjer ni takšne gneče in naj parkirajo svoja vozila na označenih mestih in tako, da ne ovirajo drugih.

Pečjak je napovedal, da bo policija zato ta konec tedna skupaj z občinskimi redarstvi, gasilci in ostalimi subjekti skrbeli tudi za urejanje prometa na teh področjih. V primeru večje gneče bodo z upravljavci cest tudi zapirali določene cestne relacije. Preverjali bodo tudi, če se obiskovalci tam nahajajo v skladu z določili odloka o omejitvi gibanja. Kršitelje bodo kaznovali. 

"Če bo ta konec tedna na destinacijah velik kaos in veliko kršitev pri prehajanju regij, bomo vsekakor s strani policije predlagali zdravstveni stroki, da se tovrstna izjema morda omeji oz. vrne nazaj na gibanje v okviru občine prebivališča," je napovedal Pečjak. 

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na to temo dejal, da je »naša realnost kruta. Če se nam bo število okuženih še naprej povečevalo, če bodo rekreacijska druženja na prostem pokazala, da kljub temu da so ljudje na prostem še naprej zbolevajo ker se v nekem delu dneva družijo, potem bo morala vlada vsak teden na novo preučiti ali je ta ukrep sproščanja še mogoč ali ne. Iz teh razlogov je danes slovenska policija v naprej opozorila in prosila, da se vendarle vsak od nas zaveda za kaj gre in prevzame svoj del odgovornosti".  

Covid-19, koronavirus, policija | Avtor: Epa Epa

V Kranjski Gori zaradi tekmovanja dodaten nadzor

Pečjak je opozoril tudi na dejstvo, da bo ta konec tedna v Kranjski Gori potekala Zlata lisica, ki tokrat poteka brez gledalcev. Vsem je zato svetoval, da se v ta del Gorenjske ne odpravljajo. Na območju se bo namreč izvajal dodatni nadzor. "Predvidena je zapora kolesarske poti od bencinskega servisa v Podkornu do tekmovališča, ki je med vikendom praviloma zelo obremenjen tako s pohodniki, rekreativnimi smučarji tekači itn. Ker bo ta vmesni del zaprt in prehod ne bo dovoljen, res svetujemo vsem, da se tega vmes izogibajo. Poostren nadzor bo potekal že od avtocestnega priključka na Hrušici," je pojasnil. Na območju prireditvenega prostora bo za red skrbelo tudi večje število rediteljev. 

Policisti so sicer v zadnjih treh tednih opravili več kot 45.000 nadzorov in izdali 1198 glob. Polega tega so izrekli tudi 1773 opozoril. Največkrat so se ukrepi nanašali na kršitve določil o prehajanju meje ter nošenja mask. 

Med 24. decembrom in 13. januarjem so izdali 38.990 potrdil o napotitvah v karanteno na domu. V 17.971 so napotitev v karanteno takoj preklicali v primerih, ko je bil opravljen hitri test in ko je šlo za mladoletne osebe, ki so potovale v spremstvu odraslega. Na meji pa so zaradi neizpolnjevanja pogojev za vstop zavrnili 473 oseb. 

Policija bo ta konec tedna izvajala poostrene nadzore prometa in spoštovanje odlokov. Pred odhodom na pot vsem svetujejo, da preverijo stanje na cestah. V primeru gibanja izven občine morajo imeti državljani s seboj potrdila, ki jim to gibanje dovoljujejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • 5da6d14598e7198f12e184f0cbb89755f221b19a 06:04 15.januar 2021.

    [ Policija žuga državljanom: Če se to ponovi, bomo predlagali omejitev izjeme ] To pa je izjava primitivca za anale, ki zlorablja pandemijo in grozi zaradi svoje nesposobnosti pri nadzoru in kontroli prometa.

  • rd2dmk2 22:07 14.januar 2021.

    glej no, hudiča, a v Kranjski gori , na Krvavcu, Voglu in Pohorju se tud da smučat ? uf, zdej pa ni več treba dohtarjem in podobnih preseratorjem hodit razkazovat nove smuče v Šladming , Vengen in Šamoni. polcaji, mate ...prikaži veče pendreke pa udri, in jih najagite tele "smučarje" kar tja gor v avstrijo in italijo, kjer so lani bli. pa naj bodo še letos. jih saj 14 dni ne bo nazaj, ker jih bodo tam dal v karanteno, mi bomo pa mir imel.

  • bogdan444 19:32 14.januar 2021.

    Budale! To pa nima nobene zveze z epidemijo. To je samo zaradi nesposobnosti komunalnih služb, da bi očistile ceste in parkirišča in nesposobnosti policije, da bi regulirala promet. Vlada bo kmalu prepovedala še uporabo lastnega stranišča iz epidemioloških razlogov.