Slovenija
21 ogledov

Policija je našla protestnika

Transparent na protestih Žurnal24 main
Policija kazensko ovadila protestnika, ki je nosil transparent z napisom "Politiki, marš v Barbara rov". Pisca grafita na Zaloški pa še išče.

Policija je našla protestnika, ki je na prvi vseslovenski vstaji 21. decembra v Ljubljani nosil transparent z napisom "Politiki, marš v Barbara rov!". "Policija je v zvezi z napisom februarja 2013 podala kazensko ovadbo zoper eno osebo zaradi suma, da je storjeno kaznivo dejanje po 297. členu kazenskega zakonika," je pojasnil Vinko Stojnšek s PU Ljubljana. Moškega sumijo kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Napis in poročanje Kanala A s protestov so takrat ostro obsodili v Društvu novinarjev in publicistov, medtem ko so nekateri strokovnjaki prepričani, da so napisi proti politkom kot javnim osebnostim na demonstracijah podvrženi drugačnim kriterijem. Slednji imajo namreč priviligirano pozicijo dostopa do javnosti, ki je praktično neomejena, medtem ko posamezniki na protestih tega nimajo.

Pisca grafita na Zaloški niso našli

Policija je iskala tudi pisca grafita na steni trgovine na Zaloški cesti, kjer je bilo v začetku februarja zapisano "Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013", vendar ga do sedaj še ni našla.

Sovražni grafiti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Za razliko od prvega grafita, deležnega mešanih odzivov ker je namenjen posebni (politični) javnosti, je bil slednji deležen enotnih kritik z vseh strani. Tedanja varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je sovražni grafit zoper kristjane označila kot nesprejemljivo in zavrženo dejanje.

Komentarjev 5
  • Martina Bremec 15:38 22.marec 2013.

    kaj pa kazenska ovadba za zombije???

  • pinguuu 15:26 22.marec 2013.

    Spet ena sramota naše policije!! vedite, da ste v službi naroda, banda!!

  • dragec 13:40 22.marec 2013.

    In kdo sumi v sposobnost in hitrost naše policije ter sodstva?????