Slovenija
30 ogledov

Sovražni grafit na Zaloški

Sovražni grafiti
1/3
Anže Petkovšek
Na zidu ene od diskontnih trgovin v Ljubljani se je pojavil do kristjanov nestrpen napis.

Na zidu trgovine na Zaloški cesti v Ljubljani so neznani storilci napisali grafit, ki poziva k fizičnem obračunu s kristjani. "Kristjani, klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013," je zapisano na steni ene od diskontnih trgovin na Zaloški cesti v Ljubljani.

Ljubljanska policijska uprava je v zvezi z napisom že prijela prijavo. "Policisti v zadevi še zbirajo obvestila," so zapisali.

Na novinarski konferenci, sicer namenjeni nominaciji misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir, se je na grafite odzval Anton Stres, da je grafit "delo posameznika, ki je izgubil razsodnost". Hkrati pa je ocenil, da vzrok za takšen napis verjetno "ni samo nerazsodnost ali pomanjkljiva moralnost oz. ozaveščenost posameznika". Pri tem je opozoril na razne forume in komentarje na spletnih straneh z nestrpnimi zapisi. Po njegovem mnenju je tako ta grafit samo vrh ledene gore.

Stres upa, da se bodo ustrezne institucije na to odzvale in da se "bodo vsi zavedali, da je naša naloga, da delujemo k pomiritvi in ne razplamtevanju strasti".

"Grafiti zavržno dejanje"

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je sovražni grafit zoper kristjane označila kot nesprejemljivo in zavržno dejanje. Kot je zapisala v izjavi za javnost, ostro obsoja vse oblike izražanja sovražnosti in nestrpnosti.

Varuhinja opozarja, da ima konkretni grafit znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, usmerjenega proti pripadnikom verske skupnosti. Tako pričakuje, da bo policija naredila vse, da bo storilca ali storilce odkrila in sprejela druge ukrepe za izvedbo kazenskega postopka, s čimer bi dali jasno sporočilo javnosti, da je takšno izražanje sovražnosti nesprejemljivo in zavržno dejanje.

Varuhinja je bo tem spomnila, že ustava v 63. členu kot protiustavno opredeljuje vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti, razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Možnost sankcioniranja te protiustavnosti pa v zakonodaji daje kazenski zakonik z določbo 297. člena.

Pri tem izpostavlja, da varuh že vrsto let kritično ocenjuje tako zakonodajo kot prakso državnih organov na tem področju in ponuja predloge, ki bi lahko bolj učinkovito omejili širjenje sovraštva in nestrpnosti.

Odzvala sta se tudi SDS in NSi

Na napis so se na Twitterju odzvali tudi v SDS in NSi. V SDS so zapisali, da je napis pretresljiv, in se vprašali, kako je mogoče, da želi nekdo ponoviti grozote, ki so se dogajale ob množičnih povojnih pobojih. V NSi pa so izrazili pričakovanje, da se bo na napis odzval Varuh človekovih pravic in ga obsodil.

Spodbujanje sovraštva

Samo pisanje po objektih predstavlja prekršek o varstvu javnega reda in miru. Sankcija za tako ravnanje je globa v višini 208,64 evra, če pa so prisotni elementi vzbujanja narodnostne, rasne ali verske nestrpnosti je globa višja in znaša najmanj 834,58 evra.

Glede na namen storilca gre lahko tudi za storitev kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki se lahko kaznuje tudi z zaporom do dveh let.

V kolikor je z dejanjem nastala materialne škoda, lahko oškodovanec poda predlog za pregon kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari.

Komentarjev 47
  • mph 11:08 04.februar 2013.

    Vsaj glede tega bi rekel, da ni nobenega dvoma. Kar nujno sicer ne pomeni, da je prišlo naročilo od "zgoraj", ampak, ko imaš vojsko enako fanatično kot so generali ... je možno čisto vse.

  • dragec 08:52 04.februar 2013.

    VERJETNO JE TO PROVOKACIJA SDS???

  • mph 16:04 02.februar 2013.

    Kar sem spremljal od takrat je imel lovsko puško z daljnogledom, iz take razdalje nobenega problema niti za kronika, ki pa ima vseeno natrenirano roko in oko za klanje. Teorija zarote .. sic.