Slovenija
51 ogledov

Policija je Rotnikove račune že prebrskala

Uroš Rotnik Saša Despot
Preiskovalci predlagajo tožilstvu naj poskrbi, da se premoženje Uroša Rotnika zavaruje.

Celjski kriminalisti so, po naših infromacijah, tožilstvu že predlagali naj na celjskem okrožnem sodišču zahteva, da nekdanjemu šefu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku prepove razpolagati s premoženjem, do katerega naj bi se dokopal nezakonito.

Kriminalisti naj bi že pred časom, ob preiskavi domnevnega pranja denarja, domnevnih zlorab položaja in še nekaterih najhujših oblik gospodarskega kriminala, ki jih je osumljen Rotnik, opravili tudi podrobno finančno preiskavo. Pri tem naj bi pregledi vsa denarna nakazila na njegovih bančnih računih, prenose denarnih sredstev z Rotnikovega na druge bančne račune, podobne ostale transakcije, Rotnikove nakupe, finančne naložbe, vlaganja v nepremičnine in podobno. Tako podrobno finančno preiskavo policija običajno opravi v predkazenskem postopku, zato da bi lahko potrdila ali ovrgla sume, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Predvsem pa preiskovalci s takšno preiskavo preverjajo, koliko naj bi znašala škoda, storjena z določenimi kaznivim dejanjem oziroma kolikšno korist naj bi si storilec nezakonito prislužil s kaznivimi dejanji, ki jih preiskujejo.

"V tej zadevi so bile vseskozi izvajane vse potrebne aktivnost in ter podvzeti vsi zakoniti ukrepi za uspešno izvedbo kazenskega postopka ter v tej zvezi tudi postopki in ukrepi za odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi," pojasnjujejo na policiji.

Preiskave še zdaleč ni konec

Kriminalisti sumijo, da naj bi Rotnik med leti 2007 in 2012 nezakonito zaslužila najmanj  870.000 evrov s kaznivimi dejanji gospodarskega kriminala, preko pranja denarja pa naj bi poskušal zakriti izvor teh sredstev. Med drugim naj bi si kupoval oziroma vlagala v nepremičnine tako po Sloveniji kot na Hrvaškem.

Na specializiranem tožilstvu (SDT), ki usmerjajo preiskavo domnevno nezakonitih Rotnikovih poslov, zaenkrat še niso pojasnili ali so sodišču že posredovali zahtevo za začasno zavarovanje premoženja in predvsem katere oblike Rotnikovega premoženja bi tožilci začasno zamrznili.

Policisti, potem, ko so pretekli teden Rotnika kazensko ovadili zaradi domnevne zlorabe položaja in pranja denarja, sicer intenzivno nadaljujejo s preiskavo domnevno spornih Rotnikovih poslov, ki naj bi oškodovali zlasti Teš. 

"Celotna preiskava še ni povsem zaključena. V preiskavi sumov različnih nepravilnosti pri vodenju in organiziranju gospodarske dejavnosti v poslovnem sistemu, še vedno potekajo določene aktivnosti," dodajajo na policiji.

Komentarjev 2
  • matermila 14:21 13.november 2014.

    Ne vem kaj čakajo.Ves denar za katerega nima dokazov,kako ga je zaslužil,je potrebno nemudoma zapleniti.Valjda se ve koliko je lahko možakar zaslužil(legalno) v svoji delovni dobi.Ali so dacarji nesposobni,ali podkupljeni.Štiri milijoni so denar,ki ga v Sloveniji z nobeno službo ni ...prikaži več mogoče zaslužiti v nekaj letih.

  • maresem 15:53 12.november 2014.

    Zamrznili... a tako, kot je Janković zamrznil svoj predsedniški mandat v stranki. No, po končanih tožbah bo itak dobil odškodnino, tako kot vsi lopovi v SLO.