Slovenija
102 ogledov

Policija na zadnjih kapljah bencina

Policija pred Šubičevo gimnazijo bralka
Policija se še vedno boji, da bo morala s terena.

Bodoči minister za notranje zadeve bo moral ob prihodu v novo službo očitno najverjetneje najprej v državnem proračunu poiskati vsaj 10 milijonov evrov. Toliko namreč nujno potrebuje policija, da bo lahko do konca leta sploh še delala. "Po projekciji na materialnih stroških dodeljena sredstva policiji v letu 2014 ne bodo zadoščala za delovanje in opravljanje vseh nalog, ki sodijo v
pristojnost policije oziroma se bodo glede na razpoložljiva sredstva izvajale le najnujnejše naloge varovanja življenja in premoženja ljudi,“ opozarjajo na Generalni policijski upravi (GPU).

Zategujejo na vse pretege

Tri dni pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami tako policiste skrbi, da bodo že prihodnji mesec prisiljeni ostati v pisarnah, saj jim bo najverjetneje zmanjkalo denarja za gorivo in preostale nujne stroške. "Policija že dlje izvaja varčevalne ukrepe, kar se pozna tako na  dotrajanosti nepremičnin kot na dotrajanosti opreme. Kot  proračunski uporabnik vseskozi deluje v varčevalnih razmerah in racionalno uporablja dodeljena finančna sredstva, kljub temu da se ji konstantno dodajajo dodatne naloge," dodajajo.

Še vedno pa nimajo nobenega zagotovila trenutne oblasti, da jim bo denar dejansko dodeljen.
Na to, da lahko predčasno ostanejo brez denarja, policisti vlado opozarjajo že od lanskega septembra, ko so pripravljali državni proračun.

Minister Virant obljublja

Generalni direktor policije Stanislav Veniger verjame, da država ne bo dopustila, da bi policisti ostali brez denarja in da bo dane obljube izpolnil trenutni minister Gregor Virant, ki je "v javnosti že večkrat zagotovil, da bodo policiji sredstva, ki jih  potrebuje  za izvajanje zakonsko določenih nalog, pravočasno zagotovil.“

Sindikat: nič nam ne bo ušlo!

Policijski sindikalni zaupniki pričakujejo, da bo policija nujno potrebni denar res dobila še pred koncem poletja oziroma še preden bi ga dejansko zmanjkalo. "V sindikatu bomo še posebej pazili na tisti del opreme in vozil, ki pomeni večja varnostna tveganja za zdravje in življenje zaposlenih. Z drugimi besedami se policisti ne morejo voziti v tehnično vprašljivih vozilih uporabljati neprimerne varovalne opreme ali opreme, katera ne omogoča zakonito izvajanje policijskih nalog," napoveduje predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič.

Če se odpoveste dnevnici potujete, sicer ne...

Policija pa naj bi, tako v SPS, zaradi strogih varčevalnih ukrepov poskušala čimbolj oklestiti celo stroške prepotrebnih izobraževanj policistov. "V zadnjem obdobju smo zaznali celo pogojevanje usposabljanja s pisno odpovedjo posameznim pravicam iz delovnega razmerja, na kar smo že reagirali in opozorili vodstvo policije in ministrstva za notranje zadeve," dodaja Petrovič.

Policisti naj bi, kot pravijo njihovi sindikalni zaupniki, morali med drugim vse pogosteje pisno zagotoviti, da od policije kot delodajalca ne bodo zahtevali izplačila dnevnic za čas, ko so na usposabljanju v tujini. Stroške teh izobraževanja ter nastanitve sicer večinoma krijejo tuje policijske organizacije, ki jih sprejmejo."Postavljeni smo pred dilemo ali naj odidemo v tujino ali ne oziroma pred dejstvo, da gremo lahko na izobraževanje le pod pogojem, da dnevnic ne bodo zahtevali," trdijo nekateri policisti.

Prepričani so sicer, da so ta izobraževanja nujno potrebna, neizogibna, saj nenazadnje celo vsakokratna oblast v državi od njih zahteva, da življenja in premoženje ljudi varujejo praktično brez napak in z določenim znanjem.

Komentarjev 1
  • zic 21:41 10.julij 2014.

    naj se denar razporedi po dejanskih potrebah, ne pa neke fikcije....če se rabi bencin potem valda, da se bo črtalo nekaj za brez veze!!! Če vrh ne zna določit prioritete, jih pošljite na dopust, bo najmanj škode.