Slovenija
356 ogledov

Policija nad inšpektorico

Za službeno vozilo glavne inšpektorice, ki je bilo prej njeno osebno vozilo, bo Žurnal24 main
Naključje? Inšpektorat za prvo inšpektorico najel vozilo, ki ga je najemodajalcu prodala prav ona. Dokumenti. Kažejo, da najemodajalec ni izpolnjeval pogojev, a je bil vseeno izbran.

Zoper glavno inšpektorico za okolje in prostor Aleksandro Velkovrh je na policijo romala anonimna prijava, v kateri jo pisec obtožuje zlorabe položaja, gospodarskega kriminala in koruptivnega ravnanja.

Na policiji so prejem anonimne prijave potrdili in dodali: “Na podlagi pisma bo policija preverila obstoj razlogov za sum, če je bilo storjeno kaznivo dejanje, tako kot v vseh podobnih primerih.”

Kdo je najemodajalec?
• Carr-GT. Razmeroma sveže podjetje, ki je bilo ustanovljeno v prvem četrtletju letos. Podatkov o poslovanju v javno dostopnih evidencah zato še ni (v bazah Ajpesa in GVina). Spletne strani podjetja nismo našli, prav tako nikjer niso objavljene kakršnekoli telefonske številke (le naslov, na katerem so).
• Aleksandra Velkovrh. Od prodaje svojega vozila toyota RAV4 omenjenemu podjetju v lasti nima vozila. “Službeno vozilo sme uporabljati tudi za lastne potrebe,” pravijo na inšpektoratu.

Nepredvidljivi zapleti
Pisec trdi, da je Velkovrhova lastno vozilo toyota RAV4 prodala podjetju Carr-GT, nato pa je od tega podjetja prek prirejenega javnega naročila za glavno inšpektorico (in nekdanjo lastnico) isto vozilo najel Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor. Najem so sklenili za 12 mesecev (do 5. maja), in sicer za skoraj tisoč evrov na mesec (skupaj nekaj manj kot 12 tisoč evrov). Službeno vozilo glavni inšpektorici pripada od nastopa položaja.

Ob tem so pisali tudi višjo nabavno vrednost vozila, da bi inšpektorat plačeval višjo najemnino, trdi pisec, ki je navedbe podkrepil z dokumenti. “Kako si je znesek najema, ki ga plačuje inšpektorat, razdelila s podjetjem, ve samo ona,” je zapisal anonimnež.

Velkovrhova: Drži!
Da se vozi v najetem službenem vozilu, ki je bilo prej njena osebna last, je Velkovrhova potrdila, a je hkrati zanikala, da bi šlo za kakšen dogovor, saj naj bi bil predmet javnega naročila toyota corolla verso: “Vozilo RAV4 je bilo dano namesto izbranega, ker so pri izvajalcu nastali nepredvidljivi zapleti in avtomobila corolla verso ni mogel dostaviti.” Dodala je, da je cena najema 998,40 evra (z davkom) ostala nespremenjena.

Na inšpektoratu so pojasnili, da obračunavajo najemnino toyota corolla versa, ki je cenejša, medtem ko inšpektorica plačuje boniteto za RAV4, ki je 11 tisočakov dražja.

Na omenjeni razpis, ki se je že večkrat končal neuspešno, je prispelo pet ponudb. Nobena ni izpolnjevala vseh pogojev. Prav ponudba podjetja Carr-GT, ki mu je inšpektorica prodala osebno vozilo, pa je bila najbližje razpisnim pogojem, so dejali na inšpektoratu.

Skrivnostni najemodajalec
Zgodbo smo želeli preveriti pri najemodajalcu Carr-GT. Lastnik Karli Rožman nas je ob vprašanjih, ali se z glavno inšpektorico poznata in ali mu je vozilo res najprej prodala, nato pa ga prek inšpektorata najela, po kratkem premisleku najprej prosil za podatke, potem pa dejal, da pokliče 15 minut pozneje. Obljubo je izpolnil, a odgovorov nismo dobili. “Nobenih izjav ne bom dajal. Gre za poslovno skrivnost,” je vse, kar nam je uspelo izvleči iz njega.

“Zasluži si obravnavo”
Za mnenje, ali bi lahko šlo za sum koruptivnega dejanja, smo vprašali nekdanjega šefa protikorupcijske komisije Draga Kosa, ki je dejal, da si “stvar zasluži obravnavo protikorupcijske komisije ali tudi policije”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.