Slovenija
17 ogledov

Policija: Navedbe SDS zavajajoče

Janez Janša
1/5
Žurnal24 main
Policija opravilja hišno preiskavo na sedežu stranke SDS in njihovih prostorih v parlamentu zaradi poslanca Andreja Širclja. Za navedbe SDS, da so jim želeli zaseči strežnik, pravijo, da so zavajajoče.

 

"V Policiji smo že navajeni burnih odzivov, kadar so predmet naših preiskav politiki oziroma nosilci državne oblasti. V takih primerih smo praviloma deležni pritiskov, diskreditacij, očitkov, da delujemo nezakonito in pristransko," je v odziv izjavam SDS zapisal predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija in pri tem zanikal, da so želeli zaseči tudi strežnik, kot so to navajali v SDS, ampak le pridobiti konkretne podatke o konkretni osebi.

Prvak SDS Janez Janša je v izjavi novinarjem namreč hišne preiskave, ki jih je policija izvajala na treh različnih naslovih v Ljubljani, označil kot bizaren izgovor, da bi prišli do njihove elektronske pošte in strategij: "Sprožiš postopek proti enemu članu in tako prideš do celotne elektronske komunikacije največje opozicijske stranke."

Janša pa se je tudi na pojasnila policije, da niso želeli celotnega strežnika, že odzval in navedbe označil za laž.
 

Delo prekinil celo državni zbor

Nacionalni preiskovalni urad je preiskavo vodi zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper poslanca SDS Andreja Širclja. Policisti so pri tem preiskali tudi prostore državnega zbora, zaradi česar so delo prekinili tudi poslanci. Seja DZ se po triurni prekinitvi kljub obstrukciji poslancev SDS nadaljuje.

Prav zaradi prisotnosti policije v državnem zboru, pa je kar nekaj poslancev opozicije izrazilo pomisleke, da je preiskava politično motivirana. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na primer izjavil, da vrsta naključij daje slutiti, da gre za politični projekt SMC.

Očitke, da je v preiskavo vpletena SMC, pa je vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer takoj zanikala: "Kategorično zavračam kakršnekoli takšne politične ocene in insinuacije."

Tudi Generalna policijska uprava pa trdi, da stojijo za svojimi preiskovalni dejanji, za katere imajo podlago v veljavni zakonodaji, tudi če gre za preiskavo v Državnem zboru RS. "Navkljub različnim interesom, je zapis v Ustavi RS povsem jasen: pred zakonom smo vsi enaki," še še navedel predstavnik policije Drago Menegalija. 

Pritiski na policijo?

Ob tem pa policiji žogico z očitki o pritiskih vračajo SDS, saj je danes v zvezi z aktualno preiskavo Generalno policijsko upravo in Upravo kriminalistične policije obiskala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in član SDS Branko Grims.

A ta komisija po navedbah Menegalije ni pristojna za izvajanje nadzora v tej zadevi, saj niso bili uporabljeni oziroma izvajani prikriti preiskovalni ukrepi: "Ali gre za zlorabo komisije v politične namene ali ne, je stvar etičnega vidika vsakega posameznika."

Šircelj: O tem je bilo že vse povedano

Šircelj, zaradi katerega so hišne preiskave pravzaprav potekale, je na sedež stranke SDS, kamor so po tem vstopili tudi preiskovalci, prišel v spremstvu odvetnika Francija Matoza. Dejal je, da je preiskava povezana z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) in da je bilo o tem že vse povedano.

Današnje preiskave so nadaljevanje jesenskih preiskav, ki so na DUTB potekale 15. oktobra. Kriminalisti so preiskovali sum zlorabe položaja v povezavi izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb. Širclja, nekdanjega predsednika upravnega odbora DUTB, pa sumijo suma pomoči pri nadaljevanem kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.
 

Kot navaja STA, naj bi Šicelj po prepričanju tožilstva sodeloval s tem, da se je v času med 7. in 22. marcem 2013 v Ljubljani in Stockholmu dogovoril za sodelovanje z družbo Quartz+Co in Torbjörnom Manssonom, na podlagi tega pa je DUTB sklenila svetovalno ogodbo s Quartz+Co, čeprav naj bi "vsi člani upravnega odbora vedeli, da storitve s strani Quartz+Co nikoli ne bodo opravljene, vsaj ne v celoti". DUTB je družbi nato račune plačal kljub temu, storitve naj ne bi bile opravljene.

Komentarjev 80
  • dragec 21:58 16.december 2015.

    SSDSS in JJ nas zavajata že 25 let. Bravo

  • alibi 14:01 16.december 2015.

    Stvar je preprosta, če je policijski poseg s poizkusom zasege serverja opozicijske stranke resnično protiostaven, kar je ugotovila tudi informacijska pooblaščenka, mora takoj odstopiti vodstvo policije, ministrica za notranje zadeve in njen šef Cerar !!!!

  • dragec 12:31 16.december 2015.

    No, spet se oglaša SSDSS ovski dušebrižnik