Slovenija
5 ogledov

Policija o ukrepih molči

Zreli za metlo, ki bi pošteno pometla med njihovimi vrstami? (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V zadnjem času že dve nesreči pripadnikov policije, ki sta dvignili veliko prahu. Bo v policijskih vrstah sledilo pometanje prahu? Tega ne napovedujejo. Glede novomeškega primera Goršek še tehta.

Petkova nesreča, ki jo je v opitem stanju na gorenjski avtocesti povzročil zdaj že nekdanji direktor za varnost in zaščito Silvo Vrbančič, še vedno kliče po policijskih pojasnilih.

Zanima nas zlasti, koliko je bilo na slovenskih cestah že primerov, ko je opiti voznik opravil alkotest, se – ker je napihal – z njegovim rezultatom ni strinjal in zahteval zdravstveni pregled oziroma odvzem krvi. In se na ta način izognil pridržanju do streznitve.

Na naša vprašanja policija odgovarja, da takšne evidence ne vodi. Pri tem pa doda podatek, ki naj bi slovenske voznike odvrnil od takšnega početja: "Okvirni stroški strokovnega pregleda vsebnosti alkohola v krvi znašajo okrog 180 evrov," pove Leon Keder iz Generalne policijske uprave.

Koliko bo stala nesreča, še ni jasno
To pa je le en del kazni, ki bo doletela nekdanjega direktorja UVZ-ja Vrbančiča. Po nestrokovni oceni je na vozilu nastalo za okrog 10.000 evrov škode; ker je vozilo poškodoval z vožnjo v opitem stanju, bo moral stroške povrniti sam. Poleg tega bo zaradi več kršitev cestnoprometnih predpisov kaznovan še s strani sodišča.

Za nesrečo je Vrbančič za Žurnal24 že včeraj dopoldne okrog 9-ih sprejel popolno odgovornost in – kot veste – podal tudi odstop. Razumno. Kaj pa policija?

Očita se mu prehitra vožnja, vožnja v opitem stanju, povzročitev prometne nesreče. Glede na to, da še niso znani rezultati analize, s katero bo postalo jasno, kako opit je Vrbančič bil, je v tem trenutku še težko oceniti višino kazni, ki mu grozi. Poleg denarne kazni pa bo vknjižil še kazenske točke.

Ali kar dve nesreči v dobrem mesecu, dvakratna vožnja policistov pod vplivom alkohola in dvakratno sumljivo posredovanje policistov na mestu nesreče ne kličeta po ukrepih?

Ukrepov ne bo!
V policiji nam na vprašanje, če bodo uvedli kakšne ukrepe, da se tovrstni primeri ne bi ponavljali − predvsem merimo na dvojna merila za državljane in policiste, povzročitelje nesreč – odgovorijo, da "strokovnost in zakonitost dela sproti spremljajo in nadzirajo tako na policijskih postajah, na upravah kot na Generalni policijski upravi". Se pravi, da dodatnih ukrepov ne bo!

Ravno na Gorškovi mizi pa se je že znašel predlog ukrepov zoper dva policista, ki sta obravnavala hudo decembrsko nesrečo v Novem mestu. Kolegu iz policijskih vrst nista opravila alkotesta, nista odredila posebnega pregleda, sodnico za prekrške sta obvestila komaj poldrugo uro po nesreči.

Kakšni so predlogi ukrepov zoper ta dva policista, nam ne na novomeški upravi ne na GPU-ju niso odgovorili. Goršek naj bi odločitev sprejel v nekaj dneh oziroma najpozneje do konca tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.