Slovenija
1969 ogledov

Policija podala kazensko ovadbo zoper Urbanijo, to je razlog

Uroš Urbanija Ukom
Kazenska ovadba zoper nekdanjega direktorja Ukoma Uroša Urbanijo, ki zdaj opravlja funkcijo urednika Planet TV.

Policija je zoper nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, danes poroča portal N1.

Policijska uprava Ljubljana je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ovadbo je podala po drugem odstavku 257. člena kazenskega zakonika, ki določa kazen do treh let zapora, so še zapisali. 

Gre sicer za dopolnitev kazenske ovadbe, postopek katere je sicer sprožila Pravna mreža za varstvo demokracije v sodelovanju z Odvetniško pisarno Pirc Musar & Lemut Strle. Spomnimo: Pravna mreža za varstvo demokracije je maja 2021 na ljubljansko tožilstvo zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA kazensko ovadila tedanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo. Kot so tedaj sporočili, mu med drugim očitajo, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti. Ukom je namreč v nasprotju z zakonskimi določili ustavil financiranje javne službe STA za več kot 300 dni.

Urbanija pa je nato v začetku junija istega leta na isto tožilstvo vložil kazensko ovadbo proti predstavnici Pravne mreže za varstvo demokracije Katarini Bervar Sternad in tedanji odvetnici Nataši Pirc Musar. Očita(l) jima (je), da sta ga krivo ovadili.

Na tožilstvu so za STA lani pojasnili, da je pristojna tožilka v zadevi, v kateri je pravna mreža ovadila Urbanijo, od sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana zahtevala dopolnitev kazenske ovadbe in jim za to postavila rok, ki pa se je odtlej večkrat podaljšal.

Policija je na tožilstvo od tedaj pred iztekom vsakokratnega roka za obveščanje namreč podala prošnje za njegovo podaljšanje z navedbo aktivnosti, ki so še potrebne do podaje končnega akta policije. Tožilstvo pa ji je vselej ugodilo, nazadnje je na predlog policije pristojni državni tožilec v eni izmed zadev podaljšal rok za dopolnitev kazenske ovadbe do 6. decembra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • sandi76 19:50 11.december 2023.

    Vsaj 2 leti je trajalo, da je policija podala ovadbo ??

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:08 11.december 2023.

    Glede na zgodovino osebe Urbanija je res težko reči kaj drugega kot , da se mi obrača želodec in da mi gre bruhanje.

  • lojs 18:03 11.december 2023.

    pa sej je človek vse povedal kako in kaj je bil s tem STA ... sam nered, totalni kaos ... danes imate RTV, ki približno tako deluje in gre jasno vse u maloro ... tega socializma in te komunajzerske kulture ...prikaži veče ima že cel svet poln kurac ... samo še pri nas kavsamo neke drobtinice ... zbudite se bedaki iz tega svojega rdečega delirija, čas bi že bil