Slovenija
29 ogledov

Policija: Podatki ne potrjujejo anonimke

Celovški dvori
1/11
Bralka
Celovški dvori. Bralec: vlomi, kvandalizem, streljanje, razstavljanje avtomobilov. Policija: informacije ne potrjujejo teh navedb.

"Če so bile včasih stalnica kraje registrskih tablic, vlomi in vandalizem, je danes stalnica v podzemnih garažah že streljanje in razstavljanje ukradenih avtomobilov," pravi obupani stanovalec, ki se je za pomoč obrnil na slovenske medije.

"Situacija v Celovških "dvorih" je za normalno življenje iz dneva v dan bolj nevzdržna. Mediji so na nevarne razmere v celovških dvorih že opozorili, od takrat pa se je situacija spremenila iz slabega na še slabše. Ne policija in ne občina kot večinska lastnica stanovanj nista še nič ukrenili, čeprav sta obljubljali normalizacijo razmer," obupani stanovalec začenja pismo, ki ga je podkrepil z nazornimi fotografijami.

Stanovalec: Prepuščeni smo sami sebi

Pravi, da je to realna slika Celovških dvorov, ki se jo skuša pomesti pod preprogo, stanovalci pa da ostajajo prepuščeni sami sebi. Zato po njegovem mnenju postaja vedno bolj nevarno za njihovo lastnino in celo že za življenja. "Mnogo stanovalcev je zaradi nenehnih vlomov nehalo uporabljati lastne kleti, ki so tako postale zatočišče ukradenih avtomobilskih delov ter brezdomcev in narkomanov," razlaga.

Ponoči v soseski in podzemni garaži po njegovem pripovedovanju vlada za normalne stanovalce policijska ura, saj prostore zasedejo „kriminalci vseh vrst“. "Po soseski se širijo govorice, da so dilerji vlomili v prazna luksuzna stanovanja v najvišjih etažah in zavarili vrata od znotraj ter sadili marihuano. Ponekod naj bi še viseli kabli s stropov, ki se jim jih ni dalo pospraviti za seboj,"  pojasnjuje.

Ob koncih tedna naj bi se podzemna garaža spremenila v dirkališče, kjer naj bi objestna mladina divjala s skuterji in popivala. Zaradi razgrajanja pozno v noč stanovalci ne morejo spati, pravi. Moti ga tudi hrup dvigal, s katerimi naj bi se po besedah bralca noč in dan vozile prostitutke. "Vse to in še marsikaj več je postal vsakdanjik Celovških dvorov," zaključi.

Upravnik: Omejili bomo dostop do garaž

"V soseski Celovški dvori smo v sodelovanju z lastniki vzpostavili dodatno kontrolo pristopa v garažni objekt, ki ob izgradnji soseske zaradi stečaja investitorja ni bila dokončana oz. vzpostavljena. Ta bo omejila dostop v garažni objekt soseske, tako da bo ta omogočen le lastnikom oz. uporabnikom stanovanj, prav tako pa bo zaradi zapornic onemogočena vožnja skozi garažni objekt," so nam odgovorili v SPL, ki upravlja s sosesko.

Stanovalce so pozvali, da vse pojave, ki kažejo na sum storitve prekrška ali kaznivega dejanja, javljajo na anonimno telefonsko številko policije.

Uradne ugotovitve ne podpirajo trditev

Informacije policije pa kažejo drugačno zgodbo. Na navedbe v pismu so se že odzvali in še preverjajo trditve. "Vendar že prve ugotovitve ne kažejo stanja, kot je prikazano na fotografijah," so sporočili s PU Ljubljana, kjer o npr. tarčah in tulcih prej niso bili obveščeni.

Preverjali so tudi izvor določenih avtodelov, ki so bili najdeni na območju, vendar se je izkazalo, da ne pripadajo ukradenim avtomobilom: "Prav tako je preverjen status večini vozil, na katerih
niso nameščene registrske tablice. Vozila so samo odjavljena iz prometa in del njih so lastniki nastanjenih v Celovških dvorih."

Policija se je ob prejšnjih objavah v medijih in anonimnih sporočilih lotila zbiranja obvestil, pogovarjali so se z lastniki, stanovalci, upravljavcem itd. Vendar se "niso potrdile navedbe anonimnih sporočil, ki nakazujejo, da so v Celovških dvorih prisotne različne kriminalne dejavnosti". Prav tako niso dobili nobenih konkretnih informacij, ki bi potrjevale navedbe, da prihaja tam do prostitucije, preprodaje drog, iger na srečo …

Policija znova vse poziva, naj na številki 112 ali 080 1200 takoj sporočijo, če opazijo kakšno kaznivo dejanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.