Slovenija
18 ogledov

Policija preiskala Arharjevo pisarno

France Arhar Gregor Katič
Arhar je pojasnil, da je policijo zanimala prodaja delnic Mercatorja in da je preiskala njegovo pisarno in pregledala gradivo.

Današnja preiskava Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je povezana s poslovanjem UniCredita z delnicami Mercatorja, je za Televizijo Slovenija dejal prvi nadzornik NLB France Arhar, sicer nekdanji predsednik uprave UniCredita. Poudaril je, da UniCredit Banka Slovenija za svoje potrebe nikoli ni sama nastopala na kapitalskih trgih ali kupovala delnic.

Preiskali so njegovo pisarno

Arhar je dejal, da so kriminalisti danes preiskali njegovo pisarno, pri tem pa pregledali gradivo, ki ga ima. Pojasnil je, da je banka omenjene delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom. Za časnik Finance pa je dodal, da je banka dala posojilo Istrabenzu, tega pa so zavarovali z delnicami Mercatorja.

"Istrabenz ni imel dodatnega kapitala, delnica je padala in skladno s pogodbo so morali za ohranitev ravni zavarovanj dati dodatne delnice Mercatorja. To se je zgodilo sedemkrat in ko smo videli, da to ne teče nikamor oziroma da slabo kaže, smo konec marca 2009 to zadevo pobotali. Torej vzeli delnice Mercatorja," je dejal za Finance.

Pridržan Medja

V okviru današnjih preiskav NPU je sicer pridržana ena oseba, po neuradnih informacijah je to prvi mož NLB Janko Medja, sicer prav tako nekdanji član uprave UniCredita. Preiskava naj bi se nanašala na posle iz časa, ko sta bila Medja in Arhar v upravi UniCredit Banke Slovenija.

Medja je bil v času predzadnjega poskusa prodaje Mercatorja med letoma 2011 in 2012 član UniCreditove uprave, ki jo je vodil Arhar. UniCredit Banka Slovenija, ki ima še danes v lasti 8,01 odstotka delnic Mercatorja, je bil sicera eden od najglasnejših zagovornikov prodaje, vendar pa se ni nikoli pridružila konzorciju prodajalcev, ki so prodajali več kot 52 odstotkov Mercatorja.

Je Medja zaslužil?

Prav Medja naj bi bil po nekaterih informacijah skupaj z nekaterimi lobističnimi skupinami največji zagovornik prodaje Mercatorja, predvsem zaradi dobrih odnosov z nekaterimi v vodstvu Agrokorja. V javnosti je sicer zaokrožila tudi nikoli potrjena informacija, da naj bi Agrokor za "lobistične usluge" v Sloveniji namenil več deset milijonov evrov.

"Šlo je za tipanje"

Agrokor in prodajalci so takrat govorili o ceni 221 evrov za delnico, vendar Agrokor pogodbe nikoli ni podpisal, poleg tega pa ni nikoli dal prevzemne ponudbe za Mercator, s čimer bi dokazal resnost nakupa. Po mnenju nekaterih poznavalcev je šlo le za tipanje terena in boljši vpogled v Mercatorjeve bilance in načrte, kar je nekdanja uprava pod vodstvom Žige Debeljaka želela preprečiti.

Komentarjev 2
  • Šemefuky 20:05 20.september 2013.

    Ej stari, tudi ti nisi od muh. Tudi ti si od vedno samo za svojo rit skrbel. Te bodo že dobili.

  • Veteran 15:04 20.september 2013.

    V tej zgodbi me tudi Arhar ne prepriča, ker je imel politične botre jo je do sedaj, upam odnesel brez posledic. Vsi so vpleteni, pomembno je samo kakšna navodila imajo kriminalisti oz. koga morajo "uničiti".in ga prikazati za velikega lumpa??!!