Slovenija
84 ogledov

Policija prišla, šele ko je ustrelil

slovenija 19.06.13, umor, samomor, policija, forenziki, Rodica, umor in samomor
1/11
Anže Petkovšek
Osemintridesetletnica menda policiji večkrat prijavila, da se boji moža. Ker je ostalo le pri grožnjah, niso mogli ukrepati, dokler je ni ustrelil.

Danes umorjena 38-letna Domžalčanka D. A., zaposlena v vrtcu Rodica kot kuharica, naj bi v zadnjih šestih mesecih vsaj petkrat obvestila policijo o domnevnem nasilju moža, ki jo je naposled včeraj zgodaj popoldne ustrelil na dvorišču pred vrtcem.

Pomoč iskala pred smrtjo

Nazadnje naj bi umorjena pomoč na policiji iskala le nekaj ur pred smrtjo, ko naj bi prijavila, da jo 57-letni mož A. A. zasleduje, nadleguje in žali ter da se ga boji, ker naj bi zaradi ljubosumnih izpadov hitro postal nasilen. Žrtev naj bi se od moža že ločevala, zato naj bi se od njega pred kratkim tudi odselila. Otrok po neuradnih informacijah nista imela.

Morilca – neuradno – policija doslej ni še nikoli obravnavala zaradi hujšega nasilništva. To naj bi bil tudi eden od razlogov, zakaj proti njemu niso mogli ukrepati. Z umorjeno bivšo ženo naj vse do včerajšnje tragedije ne bi nikoli fizično obračunal in naj bi se vedno ustavil le pri grožnjah. Tudi v okolici, kjer sta živela do ločitve, ni nikoli veljal za nasilneža ali pretepača. Opisujejo pa ga kot mojstra borilnih veščin, pred časom celo prvaka v karateju.

Prepoved le za 48 ur

Prav to naj bi umorjena tudi pojasnila policistom ob vsakem klicu na pomoč, da bi jo razumeli, zakaj se ga tako boji. Žrtve družinskega nasilja, kot naj bi ga trpela tudi umorjena 38-letnica, poleg klicev na policijo nimajo veliko drugih možnosti, da bi se same zaščitile. "Žrtev lahko zahteva ukrep prepovedi približevanja, ki jo lahko policija izreče tistemu, ki naj bi jo ogrožal. Vendar lahko ta prepoved traja največ 48 ur, potem pa jo lahko pristojno sodišče še enkrat podaljša za enak čas. Trajne prepovedi žrtev ne dobi, lahko pa sodišče odredi pripor zoper nasilnega partnerja, če presodi, da je to nujno za zaščito žrtve. Po navadi je v takih okoliščinah prav žrtev tista, ki se mora umakniti pred nasilnim partnerjem. In pri tem ji preostane še, da se zateče v krizni center oziroma varno hišo," svetuje ženskam, ki se bojijo nasilnih partnerjev, Brigita Lukša iz Kriznega centra za odrasle žrtve nasilja.

Vsi potrebujejo pomoč

Da se je umor zgodil v vrtcu, po mnenju profesorja kriminalistične psihologije Petra Umeka, nima nobene vloge. "Vrtec je izbral zato, ker jo je tam gotovo našel," pravi. Storilec bi lahko žrtev umoril tudi v trgovini oziroma kjerkoli, kjer bi jo zagotovo našel.

Psiholog dodaja, da gre pri dejanju za partnerske odnose, ljubosumje, v takih primerih pa sta velikokrat vpletena starejši moški in mlajša ženska. "Ne gre zmeraj samo za ljubosumje, gre tudi za posest, ker moški misli, da je ženska njegova, in nadzor," pojasnjuje Umek. V ozadju je stopnjevanje nasilja od prve klofute, ko ženska upa, da se bo moški spremenil, do tega, da ženska odide in lahko dogajanje postane problematično. Okolica bi po mnenju Umeka težko ukrepala, saj se to nasilje dodaja med štirimi stenami, javno pa ga ženske ne kažejo, še manj moški. Čeprav otroci v dogodke niso bili vpleteni, Umek vseeno meni, da bi vsi v vrtcu potrebovali strokovno pomoč.

Komentarjev 14
  • JanezNovak John 12:22 20.junij 2013.

    Trditve , ki jih objavlja policija v primeru umora in samomora A.A. ne držijo.Morilec je že veliko let poznan kot nasilnež. Njegova prva žena je naredila samomor, brez dvoma zaradi njegovega nasilja in groženj. Imel je dva sinova ...prikaži več in nad enil je izvajal konstantno nasilje. Prav tako nad materjo.Puška je še vedno v posesti morilčevega očeta in je del moške tradicije.Pred leti je policija odredila prepoved približevanja njegovi sestri in prav tako bivši partnerki. Pri njem je bila izvršena hišna preiskava, pri kateri so našli pištolo, s katero je velikokrat grozil bivši partnerki z ubojem, ki pa je zatočišče našla v varni hiši..Pištolo pa mu je kljub temu vrnila in prav to z prstnimi odtisi policajev je uporabil proti sedanji ženi. !!Domnevno je bil tudi tajni sodelavec policije…Ali policijo lahko pripravi do zaresnega ukrepanja le umor?Policisti so prišli le post festum.GROZLJIVO !

  • Stolp 09:39 20.junij 2013.

    Ali ne izhaja iz tega tisto kar jaz že stalno ponavlajm, da mora vsak sam zase nekaj storiti, sam se znajti. Res, pri nas tega večina ne razume. Kar še pričakujejo da jim bo mana padala z nebes, da bo ...prikaži več država poskrbela za njihovo blagostanje, reševala njihove probleme,...Ja in to se na ekstremen način kaže tudi v takih primerih.

  • Stolp 09:37 20.junij 2013.

    Ja pa še dobro. da ni več kot 100% pri odgovorih DA.