Slovenija
5034 ogledov

Policija se je opravičila Jelinčiču

Zmago Jelinčič (Foto: Saša Despot) Saša Despot
Jelinčiču poslali vabilo na zaslišanje, ki so ga nato preklicali in se mu opravičili.

Policija je preklicala vabilo predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču na zaslišanje zaradi domnevno spornih izjav o Levici in se mu opravičila, so pojasnili na Generalni policijski upravi. Ugotovili so, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Jelinčiču je bilo vabilo na zaslišanje poslano kot osumljencu kaznivega dejanja razžalitve po 158. členu kazenskega zakonika, in sicer za 15. november.

Kot so danes sporočili s policije, je v. d. generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar takoj po seznanitvi z omenjenim primerom odredila strokovni nadzor, v katerem preverjajo celoten postopek. "Na podlagi ugotovitev strokovnega nadzora, ki še intenzivno poteka, bomo v nadaljevanju zaradi strokovnih napak tudi ustrezno ukrepali," so napovedali.

Nimajo pristojnosti

Iz do sedaj znanih podatkov po navedbah policije kaže, da gre v omenjenem primeru za sum kaznivega dejanja, ki se ugotavlja v postopku, katerega sproži zasebni tožilec, oziroma za kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja na zasebno tožbo. V takem postopku policija nima pristojnosti.

Zato so policisti v sredo Jelinčiču poslali pisno opravičilo oziroma obvestilo, da je vabilo na zaslišanje preklicano. V sredo so ga iz istega razloga policisti tudi iskali. Kot je Jelinčič povedal na današnji novinarski konferenci, sta ga v sredo res obiskala policista, vendar ni želel govoriti z njima in je zahteval pisno obvestilo.

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec in Janez Janša na sestanku predsednikov strank Ovadba Slovenija Jelinčič zaradi domnevnih groženj ovadil Cerarja

Levica še razmišlja

Policisti so tudi prijavitelja, poslanca Levice Franca Trčka, obvestili, da gre za pregon na zasebno tožbo. V Levici so za STA povedali, da se bodo o morebitnih nadaljnjih korakih še odločili.

Jelinčič je bil na današnji novinarski konferenci kritičen do policije in je ocenil, da za tem stojijo določene osebe iz koalicije. Ob tem se je vprašal, ali imamo še vedno politično policijo, in dejal, da ga je strah reakcij državnih organov, omenjal je tudi vohunjenje in prisluškovanje. A v Levici vztrajajo, da je bila prijava na policijo podana na podlagi objavljenega posnetka na Jelinčičevem Facebook profilu. Jelinčič sicer izjav ne zanika in pri njih vztraja vikend počitniška hiša Branko Đurić Đuro Tanja Ribič Magazin Znani Slovenci in njihove morske rezidence

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • borut08 13:52 10.november 2018.

    Mafija v modrem dela za tovarise,komunizem po komunizmu!Ko sem grdo pogledu lopova prisesanga na drzavne jasli me je obiskala policija(Lasko)in prejel sem placilni nalog,ko pa sem sam zelel podati ovadbo na PP.Celje jo pa niso hoteli sprejeti oz.so jo sele ...prikaži več po pritozbi na MNZ.

  • astibo8020 12:39 09.november 2018.

    Če bi se moral Jelinčić opravičiti vsem, ki jih je žalil bi zmanjkalo papirja.

  • mizimazi 10:29 09.november 2018.

    bravo Zmagec...spet si jim dal po pički.... tko je treba... uno govedo od levega mesečnika pa ob prvi priliki še usekej po govejem gobcu..