Slovenija
20 ogledov

Policija še ne bo nehala brskati po bankah

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Kriminalisti so do sredine maja ovadili 52 bančnih uslužbencev, vodilnih bankirjev in posameznikov, ki naj bi si izpogajali ugodne in nikoli odplačane kredite.

Banke naj bi s tem oškodovali za več kot 62 milijonov evrov. 

Policija trenutno podrobno in pospešeno preiskuje več kot 80 različnih kaznivih dejanj, s katerimi naj bi vodilni, nekdaj vodilni ali drugi uslužbenci vsaj petih slovenskih bank oškodovali bančni sistem."Med njimi so najpogostejša kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja  pri gospodarski dejavnosti oziroma zlorabe položaja ali pravic, obravnavamo pa tudi druga, kot so poslovne goljufije, nedovoljeno dajanje in sprejemanje daril. V predkazenskih postopkih se  ugotavlja odgovornost osumljenih oseb v bančnem poslovanju," poudarjajo na Generalni policijski upravi (GPU).

Grozi jim izguba premoženja

Vodilnim v bankah, odgovornim v tamkajšnjih kreditnih odborih in tistim bančnim uslužbencem, ki naj bi nezakonito omogočali, da so banke podeljevale slabe, nezavarovane in do danes še neodplačane kredite ter jih zato preiskuje policija, pa zdaj poleg zaporne kazni zaradi grozi tudi izguba njihovega osebnega premoženja.

Ovadili 52 osumljenecv 

Prav tako posameznikom, ki naj bi si posojila na tak neupravičen način uspeli v bankah izpogajati. "Policija v okviru predkazenskih postopkov izvaja izvaja tako imenovane finančne preiskave s ciljem identifikacije, sledenja in odvzema protipravne premoženjske koristi in v vseh primerih, ko so podani razlogi po določilih Zakona o kazenskem postopku, podamo tudi pobude za  zavarovanje zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi," pojasnjujejo na policiji.

S Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki policijo pri preiskavi kaznivih dejanj v bančnem poslovanju usmerja, zaenkrat še niso sporočili, v koliko primerih so pristojnim sodiščem tudi dejansko predlagali naj določenim preiskovanim, osumljenim bančnim šefom, njihovim uslužbencem ali posojilojemalcem začasno zamrznejo oziroma prepovejo razpolagati s premoženjem. Policija pa je že odkrila, da naj bi banke oškodovali za več kot 62 milijonov evrov. "Policija  je lani in letos do sredine maja podala kazenske ovadbe za skupno 39 kaznivih dejanj zoper 52 osumljencev, ki so izvrševali kazniva dejanja v različnih bankah," dodajajo.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je sicer pretekli teden na svoji spletni strani objavila prve podrobnejše podatke o podelitvi tako imenovanih slabih posojil, ki sta jih nanjo prenesli Nova Ljubljanska banka (NLB) in Nova Kreditna banka Maribor.

Komentarjev 4
  • Tupamaros 07:59 24.julij 2014.

    Spet bo vse tresla se gora rodila se miš. Kaznovani bodo verjetno le tisti na nižji stopnici odgovornosti,

  • Igor Đukanović 07:34 24.julij 2014.

    Prepričan sem, da je velika večina ovadenih butlov, ki so pod pritiskom nadrejenih podpisovali dokumente. Medtem ko nadrejeni niso puščali prstnih odtisov. Redki Slovenci se v takšnih situacijah znajo postaviti in narediti kaj je prav, tako da bo poleg kaznovanja ...prikaži večja omenjenih, ki so nam naredili stomilijonsko škodo potrebno še veliko narediti na spreminjanju poslovne kulture. Morali bi odgovorne naučiti, kako učinkovito prijaviš šefa, ki ti je dal nezakonit ukaz. Kako kaj takšnega narediti, da se ne spremeni v kahlo špecanja?

  • gamarac 19:24 23.julij 2014.

    Prosim za izpolnitev kratke anonimne ankete na temo varnost osebnih vozil:https://www.1ka.si/a/43295Hvala in lep pozdrav