Slovenija
47 ogledov

Policija v zadnjega pol leta odkrila več deset oseb, povezanih s terorizmom

mejni prehod Obrežje Saša Despot
Ob uveljavitvi uredbe EU o nadzoru nad schengensko mejo bo gotovo prišlo do kakšne čakalne ure več na mejnih prehodih, opozarja generalni direktor policije Marjan Fank. Poostren nadzor se začne izvajati v petek. Pri nas so v zadnjega pol leta odkrili več deset oseb s povezavami s terorizmom.

Varnostne razmere v Evropi in svetu so se v zadnjem desetletju bistveno spremenile. Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka terorizem tudi za Slovenijo ni več nekaj "eksotičnega". Samo v zadnjega pol leta so v Sloveniji odkrili med 40 in 50 oseb, ki so imele povezave s terorizmom. Ob tem je opozoril, da se še vedno soočamo z nezakonitimi prehodi meje.

Fank je poudaril, da je namen uredbe, ki stopi v veljavo v petek, zagotavljanje varnosti. Od sedmega aprila dalje bo namreč uveden sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU. Sistematični nadzor na zunanjih mejah EU bo 7. aprila uveden kot odziv na teroristične napade v Evropi.

Cilj sistematičnega nadzora je po besedah Roberta Moreta s sektorja mejne policije predvsem odkrivanje ponarejenih oziroma prenarejenih dokumentov potnikov, ki prestopajo mejo, velik delež pa gre tudi na račun odkrivanja t. i. tujih borcev, torej državljanov EU, ki sodelujejo v oboroženih konfliktih na Bližnjem vzhodu in okolici.

Postopek prehajanja meje bo drugačen

Zaradi zagotavljanja varnosti schengenskega prostora je tudi slovenska policija dolžna začeti izvajati uredbo Evropske komisije. To pomeni več postopkov in drugačen način prehajanja meje za vse, ki so bili doslej deležni bonitet, pojasnjuje generalni direktor policije Marjan Fank.

V vodstvu policije se zavedajo organizacijskih težav, ki jih bo povzročilo izvajanje uredbe. Gotovo bo prišlo tudi do kakšne daljše kolone oz. do kakšne čakalne ure več na mejnih prehodih. "Mi se bomo trudili, da bodo te kolone čim krajše, če bo do njih seveda prišlo," je zatrdil.

Prav tako bo policija pravočasno obveščala javnost, kje lahko pride do zastojev ter kateri mejni prehodi so bolj in kateri manj obremenjeni. Bo pa izvajanje uredbe v tem pogledu vplivalo tudi na organizacijo potovanj, saj bo treba čas prehoda meje prilagoditi razmeram, je dejal.

Mejne enote bodo krepili le delno

Fank je še pojasnil, da se je ravno v teh dneh sešel s predstavniki obeh policijskih sindikatov, s katerimi so spregovorili o kadrovskem deficitu v policiji. Ta se po njegovih besedah ne izraža le na mejnih prehodih. "Večja težava je v tem, da bomo samo delno lahko krepili mejne enote v špicah na mejnih prehodih," je pojasnil. Kljub temu pa ne načrtujejo, da bi za kadrovsko pomoč pri nadzoru meje npr. zaprosili tudi kako drugo državo članico schengenskega prostora.

Večjih tehničnih pomanjkljivosti na mejnih prehodih niso zasledili, kljub vsemu pa tudi na tej ravni iščejo rešitve, ki bi olajšale prehod meje.

Računajo na vstop Hrvaške v schengen 

Fank je ob tem potrdil, da so se na to temo že večkrat sestali tudi s kolegi iz Hrvaške. Dorekli so nekaj zadev, povezanih s skupnim nastopom in uravnavanjem prometnih tokov. "Vemo pa, da se popolnoma težavam ne bomo mogli izogniti," je še dodal Fank.

Pri tem je izrazil upanje, da bo Hrvaška kmalu začela uporabljati schengenski informacijski sistem (SIS), saj bo to olajšalo postopke na slovensko-hrvaški meji. Hrvaška bo sicer izvajala sistematični nadzor potnikov na meji s Srbijo in BiH, a ker še ne uporablja SIS, mora za to skrbeti Slovenija. Naj bi pa Hrvaška evaluacijo za uporabo tega sistema opravila že kmalu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Alen Jazbec 11:03 06.april 2017.

    Super!!!!!

  • Lavdan 18:48 05.april 2017.

    Najbolje bo da vzamejo Grimsa in par njegovih somišljenikov na mejno kontrolo. Grims človeka samo pogleda in bo vedel, da je mudžahedin.

  • sprehajalec 18:31 05.april 2017.

    To so pa neki novi podatki. 40-50 oseb povezanih s terorizmom. Do sedaj ni še nihče ničesar rekel o tem na Vladnih medijskih portalih. (RTV, 24ur itd.). Se pa spomnim, kakšen vrišč je bil, ko so Avstrijci pisali o poligonu ...prikaži več za urjenje džihadistov v Mostecu ali tam nkje. Neeeee, pri nas pa že ne. Nemogoče. Grdi Avstrijci nakladajo. Kaj se je zgodilo z temi osebami? Se jih je popisalo, kot kolesarja, brez luči na kolesu?