Slovenija
95 ogledov

Policija varna z manj čeladami

Celje EuroBasket dvorana Zlatorog Saša Despot
Oprema. Policist dobi nove hlače le, če so stare res preveč raztrgane.

Policija je letos zaradi zapovedanega varčevanja v javni upravi povsem omejila nakupe osnovne in zaščitne opreme ter pripomočkov za delo policistov. Skupno slabega 1,3 milijona evrov je namenila nakupu zgolj najnujnejših oblačil, pokrival, obutve in zaščitne opreme za policiste. Za strelivo in orožje so porabili še dobrih 273 tisoč evrov.

Če ni nujno, ne dobijo

"Šest tisoč uslužbencem policije na leto razdelimo povprečno od pet do deset artiklov, odvisno od naročil posameznega policista oziroma pripadajočih artiklov po rokih trajanja. Trenutno v skladišču razpolagamo z zgolj minimalno zalogo oziroma z zalogo, ki omogoča najnujnejše izdaje," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU). Pravila za dodeljevanje uniform in službenih oblačil namreč določajo, da lahko policisti zaprosijo za katerega od 60 artiklov, a ga dobijo le, če ga res nujno potrebujejo in obstoječega zaradi zastarelosti ne morejo več uporabljati.

Še 58 od 250 artiklov, ki jih nabavlja policija, pa lahko dobijo šele po izteku roka trajanja. Za nakup najnujnejših oblačil bodo letos porabili približno polovico zgornjega skupnega zneska – dobrih 645 tisoč evrov. To je bistveno manj kot leta 2010, ko so porabili največ, dobrih pet milijonov evrov. Lani pa so lahko za to porabili dobra dva milijona evrov.

Policiji pol manj čelad

Slabo drugo polovico denarja za letos, 627 tisoč evrov, pa so na GPU namenili za nove neprebojne jopiče in srajce, neprebojne in zaščitne čelade ter zaščitne maske.

S to opremo policijo med drugimi zalaga podjetje Bene Commerce. Gre za podjetje, ki bo Slovenski vojski (SV) dobavilo šest tisoč najsodobnejših čelad, za katere bo SV plačala okoli milijon evrov. V nasprotju z vojsko pa je policija v zadnjih šestih letih lahko kupila le pol manj, torej nekaj manj kot 2.500 novih čelad.

Stroški za opremo policije | Avtor: Žurnal24grafika Žurnal24grafika
Za obnovitev in dopolnitev vse zaščitne opreme policistov ter ne le za nakup čelad so na policiji sicer več kot milijon evrov zapravili le pred tremi leti. Lani so za nakup zaščitne opreme za policiste porabili dobrih 906 tisoč evrov, predlanskim pa zgolj 174 tisoč.

Na ministrstvu za obrambo (Mors) sicer zagotavljajo, da je ta nakup čelad nujen, ker naj starih čelad, kupljenih leta 2002, vojaki ne bi mogli več uporabljati. Dodajajo, da bo Mors te čelade kupil in plačal v treh obrokih do leta 2015.

Komentarjev 3
  • dragec 13:59 04.november 2013.

    gate naj zamenja previran, on jih na Adriji dobi zastonj.

  • Mr.Bean 13:48 04.november 2013.

    Raje "metanje" policistom kot bankam!

  • Avatar čavez
    čavez 12:43 04.november 2013.

    Naj škisi nagi hodjo če si sami ne morjo kupit cun.