Slovenija
12212 ogledov

Policija z novim sporočilom o domnevnih spolnih zlorabah

zloraba, dekle Shutterstock
V Sloveniji odmevajo za zdaj še vedno domnevne spolne zlorabe v primeru Dušan Josip Smodej. Policija danes izdala novo sporočilo.

Kot je znano, te dni se je na spletu pojavilo več trditev o spolnih zlorabah med drugim tudi z uporabo prepovedane droge GHB. Več anonimnih zapisov je med drugim zbranih na Instagram profilu Proti nasilju Dušana Smodeja. 

Policija se je že včeraj odzvala s sporočilom, da preverja informacije o morebitnih sumih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih kaznivih dejanjih, kar je bilo v zadnjih dneh izpostavljeno na spletnih omrežjih, danes so izdali še eno sporočilo. Navajajo, da so vse aktivnosti, ki jih policisti in kriminalisti izvajajo, usmerjene v preveritev verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o storjenih kaznivih dejanjih in identifikacijo morebitnih žrtev kaznivih dejanj ter potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti.

Policija izpostavlja, da kljub včerajšnjemu pozivu doslej niso prejeli nobene prijave oškodovancev ali prič o domnevnih kaznivih dejanjih.

Zato policija še enkrat poziva vse, ki bi vedeli karkoli povedati o izpostavljenih ali kakšnih drugih podobnih dogodkih, da te primere prijavijo policiji na najbližjo policijsko postajo, interventno številko policije 113 ali preko drugih elektronskih komunikacij. Kriminalisti sicer lahko preverjajo navedbe o domnevnih spolnih zlorabah, ki so bile javno objavljene, a za učinkovito izvedbo postopka je nujno potrebno sodelovanje oškodovanih oseb.

"Žrtve ne prijavljajo, ker ..." 

Pozivu k prijavam zlorab so se pridružili tudi v Inštitutu 8. marec. Direktorica Nika Kovač je na Facebook profilu in ob današnji vložitvi zakonov o brezplačni šolski prehrani omenila možnost pravne pomoči. V inštitutu so po njenih besedah žrtvam pripravljeni nuditi oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč. S tem namenom so tudi kontaktirali administratorje profila Proti nasilju Dušana Smodeja, ki se je nedavno pojavil na Instagramu.

Kot je povedala Nika Kovač, pri tem sledijo črki zakona, zato kot enega od načel upoštevajo domnevo nedolžnosti, kar pomeni, da o storilcih spolnega nadlegovanja in nasilja govorijo poimensko šele takrat, ko so postopki na sodiščih zaključeni. Iz istega razloga so tudi njihove kampanje Nisem prijavila in Jaz tudi anonimne, a z upoštevanjem, da so na strani žrtev in da so jim pripravljeni pomagati.

V inštitutu sicer opažajo, da žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja tega ne prijavljajo iz najrazličnejših razlogov - zaradi strahu pred tem, kaj se bo zgodilo na instituciji, ker institucije po besedah Nike Kovač "ne ravnajo dobro", ker so izkušnje drugih ljudi s tem slabe in tudi zato, ker se žrtve pogosto sramujejo, da so bile v alkoholiziranem stanju ali da so zaužile droge.

Žrtve pozivajo, da spolno nadlegovanje in nasilje prijavljajo, ne glede na to, v kakšnem stanju zavesti so bile. V povezavi z omenjenim primerom, ki se je pojavil na Instagramu, se sicer po besedah Kovačeve na inštitut ni obrnila še nobena oseba.

Asta Vrečko Slovenija Slovenija Odgovor ministrstva na domnevne spolne zlorabe v primeru Dušan Smodej avtocestna policija Slovenija Policisti nad spolno nedotakljivost

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
 • Avatar R_D
  R_D 20:31 22.avgust 2022.

  Nekam čudno veliko je umetnikov med temi iztirjenci. Lepo od 8. Marec, da se s tem ukvarja, ni pa lepo, da molčijo o Jankoviču in še komu. Že vejo zakaj. Očitno je srbin za naše levake nedotakljiv. Vsaj pripadniki LGBT so ga izžvižgali.

 • lojs 20:14 22.avgust 2022.

  tudi če bi kaj vedel, se s tem ne bi ukvarjal, ker mi ni do strahu pred kriminalci, žaščitil te pa itak ne bo nihče, kvečjemu namočili , hvala lepa

 • igorgeus 19:51 22.avgust 2022.

  cakam se na epilog za kmetica