Slovenija
15 ogledov

Policisti dihajo na škrge

Direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin napoveduje okrepitve razredčenih vr Žurnal24 main
Na Gorenjskem manjka približno šestdeset policistov, od tega skoraj štirideset na terenu, je na podlagi obstoječe sistemizacije ocenil direktor Policijske uprave Kranj Jože Mencin.

Strinja se, da je obremenitev varuhov reda tačas velika, hkrati pa napoveduje boljše čase.

Dihamo na škrge
Iz vrst gorenjskih policistov je bilo zadnje čase slišati vrsto zaskrbljenih namigov. O zapuščanju že sicer močno razredčenih vrst, slabem prilivu novih kadrov, o kopičenju nadur, preobremenjenosti. ˝Ko sem prišel, nas je bilo operativcev več kot sto, zdaj ne vem, če nas je petdeset,˝ je dejal eden izmed njih. Svoje razpoloženje je strnil z besedami ˝dihamo na škrge˝. Boji se, da še vsaj prihodnje leto ne bo nič bolje. Predstavniki policijskega sindikata so z namigi seznanjeni, vendar jih ne želijo komentirati, dokler ne zberejo natančnih podatkov.

 

Prihodi, odhodi

455 policistov predvideva trenutna sistemizacija za Gorenjsko, 397 mest je zapolnjenih.
19 kandidatov naj bi leta 2010 okrepilo vrste gorenjskih uniformiranih policistov.
26 oseb je letos zapustilo policijske vrste.

Obetajo se okrepitve
Policijske vrste redčijo predvsem upokojitve, meni Mencin, okrepitev pa prej kot leta 2010 ne gre pričakovati. Takrat naj bi namreč končala šolanje nova generacija. Mencin je sicer poskušal nekoliko omiliti negotovost v svojih vrstah in spomnil, da bodo kandidati že ta teden začeli prakticirati pridobljeno znanje in pomagali kolegom na terenu, vendar pa se zaveda, da dolgoročno še ne bodo odgovor na kadrovske stiske.

Še en razpis
Januarja napoveduje tudi nov razpis, po njegovem mnenju pa bi bilo treba proučiti še samo sistemizacijo delovnih mest. Sicer pa je optimističen in prepričan, da bodo vrzel v svojih vrstah zapolnili. Zainteresiranih za to delo je dovolj, meni. Mencin ocenjuje, da se varnostne razmere na Gorenjskem letos kljub kadrovski podhranjenosti in dodatnim obremenitvam, kot je bilo predsedovanje Evropski uniji, niso poslabšale. Prepričanje temelji na zmanjšanem številu obravnavanih kaznivih dejanj, prometnih nesreč in smrtnih žrtev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.