Slovenija
3 ogledov

Policisti; “Država bi jih iskala tisoč”

policija Nik Rovan
Policisti. Že zdaj jih manjka 600, upokojili naj bi jih še 440, nekaj bi jih odšlo.

Že po jutrišnji seji vlade bo najverjetneje znano, ali bodo policisti stavkali. “Če vlada ne bo umaknila nesprejemljivih posegov v plače in preostale prejemke policistov, bomo napovedali stavko,” so odločeni v Sindikatu policistov Slovenije (SPS).

“Prizadevali si bomo, da stavke ne bo. Hkrati pa se ne bojimo odprtega konflikta, ki bo nujen za zavarovanje pravic najšibkejših in tistih, ki bodo to postali. Policisti nimamo več česa izgubiti,” dodajajo v SPS.

Za vožnjo v službo sami

Vlada naj bi jim namreč včeraj predlagala, naj nihče od zaposlenih v policiji za prevoz v službo ne bi prejemal več kot 580 evrov na mesec.

“Ne moremo se strinjati s tako drastičnim nižanjem kilometrine, na pet odstotkov cene 95-oktanskega goriva na prevožen kilometer. Zaposleni bi ob takšni višini stroškov velik del goriva za prihod na delo plačati iz lastnega žepa,” ocenjujejo policisti.

“Ostalo bi 200 evrov”

Vlada bi sicer tudi policistom plače znižala za 15 odstotkov. “Trenutno prejemam 716 evrov z vsemi dodatki na mesec, kar je v policiji minimalna plača. Po znižanju bi dobil med 500 in 600 evri. Za potne stroške zdaj prejemam okoli 430 evrov, vlada pa bi mi po novem plačala le 160 evrov. To je 270 evrov razlike in od nove plače bi mi ostalo manj kot 300 evrov,” si je morebitni dohodek na hitro izračunal eden od policistov iz osrednje Slovenije.

Podobno plačo naj bi zaradi varčevanja prejemalo okoli 150 policistov. “Ker s tem denarjem ne bodo mogli preživeti, jih večina že resno razmišlja o odhodu iz policije,” je slišati v policijskih vrstah.

Že zdaj jih manjka 600

Okoli 440 uslužbencev policije trenutno menda že izpolnjuje pogoje za upokojitev. “In tu vlada nasprotuje sama sebi. Okoli 600 policistov že tako ali tako primanjkuje, 150 bi jih šlo iz policije. 440 bi jih upokojili. To pomeni, da bi morala država v kratkem začeti iskati več kot tisoč policistov in ne več le 600,” dodajajo policisti.

Komentarjev 5
  • brezdom 19:56 04.april 2012.

    pa dajte ti stari pokvarjeni komunisticni milicniki imajo po 2500 eur place sedijo pa v pisarnah in vegetirajo.pa dajmo jih .govorim kot policaj z 700 eur place in druzino.oni pa socelo zivljenje kradli in manipulirali z ljudmi,so bili poden od clovestva...

  • jesetko.var 19:46 04.april 2012.

    Ja škoda ker ne vzamejo medse tudi takih ki si ze vse življenje želimo biti policisti...

  • Sam Pejmo 17:32 04.april 2012.

    In zakaj TI ne pričakaš tistih par osebkov pred parlamentom? Ker si pač mehkužec, ane? Lahko je bit pameten pred računalnikom.. Smrkavc, pejt si rajš novo trenirko kupit!